EVENTMAKERE: Skuespillerne Bendik Ø. Johannessen og Tiril Pharo (i bakgrunnen) spilte vertskap, og minglet med det velstående klientellet til designerne Bill Cummings og Bernt Heiberg. Foto:Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
EVENTMAKERE: Skuespillerne Bendik Ø. Johannessen og Tiril Pharo (i bakgrunnen) spilte vertskap, og minglet med det velstående klientellet til designerne Bill Cummings og Bernt Heiberg. Foto:Jacques Hvistendahl/ DagbladetVis mer

Fiffen festet som det var 1962

De bruker et år på å designe hjemmet ditt, og har blant annet en av verdens rikeste og Stein Erik Hagen på kundelista. I går arrangerte Heiberg og Cummings retrofest for Oslo-fiffen.

|||Innleide skuespillere er kledd opp for å simulere at vi er i 1962, og møter gjestene når de går opp den røde løperen utenfor kunsthandler Kaare Berntsens gedigne murvilla — et steinkast fra Aker Brygge i Oslo.

- Det er jo blitt mer vanlig i utlandet at for eksempel kunstnere, arkitekter og designere samarbeider om å lage en happening som virkelig sitter, sier Bernt Heiberg.

Sammen med partner og kollega Bill Cummings har de to designet hjemmene til en rekke velstående mennesker både i USA og Norge.

I sommer etablerte det et større kontor i Oslo, og i går hadde de fest der deres kundekrets og Kaare Berntsens kundekrets fikk se kunsthandlerens antikviteter og kunstverk i en litt spesiell ramme — dandert av Heiberg Cummings.

KOM FØRST Stein Erik Hagen og kona Mille-Marie Treschow var blant de aller første gjestene som kom. Foto: John T. Pedersen/ Dagbladet
KOM FØRST Stein Erik Hagen og kona Mille-Marie Treschow var blant de aller første gjestene som kom. Foto: John T. Pedersen/ Dagbladet Vis mer

De har plassert seg midt i trendbildet med å skru klokke tilbaka til 1962, med filmen «A Single Man» som referansepunkt.

- Vi vil gi folk en forestilling, gjøre det til en happening, forklarer Heiberg.

Kom, så, kjøpte
Det fikk de. Investor Ola Mæle og kona Vibeke Mæle hilser pent på skuespillerparet som utgir seg for å være herr og fru Heftye — og kveldens vertskap.

Stein Erik Hagen og kona Mille-Marie Treschow sier pent farvel til det samme skuespillerparet i det de forlater villaen — med forsikringer om at de har kjøpt.

- Heiberg og Cummings er gode venner av oss, vet du. Bare morsomt med skuespillerne. Det er flere inne, sier Hagen til Dagbladet før han setter seg inn i bilen ved siden av sjåføren, mens kona setter seg baksetet.

Inne går en kvinnelig servitør i 60-tallssnitt utstudert, og helt alene, sakte opp og ned trappa med et brett dry martinis. I et annet rom sitter et skuespillerpar og spiser middag ved et overdådig middagsbord, som en slags kunstinstallasjon.

Heiberg og Cummings har gjort tilsvarende eventer i New York. Men der arrangerer de også andre kunstutstillinger, blant annet med Munch — der en av verdens rikeste finansmenn George Soros var blant gjestene.

- He?s a very nice guy, sier Cummings.

Nettverksbygging
For det er tross alt kontakter og nettverksbygging festen handler om. Interiørdesignerne har en svært velstående kundekrets, men den er liten — og må pleies.

- Dette er reklame for alle parter. Våre kunder er litt de samme som Kaare Berntsens. De har litt ålreit økonomi, og er kunst og kulturinteresserte. Og i det siste er interiør blitt veldig populært blant de unge, så det ser vi mer av nå, sier Heiberg.

JUSPROFESSOR: Carl August Fleicher sklei forbi på den røde løperen. Foto: John T. PedersenDagbladet
JUSPROFESSOR: Carl August Fleicher sklei forbi på den røde løperen. Foto: John T. PedersenDagbladet Vis mer

Navnene til kundene vil de helst holde tett om.

- Vi bruker omtrent et år på å innrede hvert prosjekt, sier Cummings.

- Kjøper smak de ikke har
De færreste har penger til å la interiørdesignere innrede hjemme sine. Samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen setter det likevel litt inn i perspektiv.

- Alle ber jo om råd på en eller annen måte. Enten man leser tidsskrifter eller spør folk man tror har god peiling til råd. Men det er klart at her skapes det et sjikt som redefinerer sin kultur ved å kjøpe smak de ikke har.

Og at Heiberg og Cummings framhever kunstnerisk ekspertise, er heller ikke tilfeldig, mener Tangen.

PRIVATSJÅFØR: Ola Mæle og kona Vibeke Mæle kom med privatsjåfør. Foto: John T. PedersenDagbladet
PRIVATSJÅFØR: Ola Mæle og kona Vibeke Mæle kom med privatsjåfør. Foto: John T. PedersenDagbladet Vis mer

- Når kulturelle mennesker skal ha en middag, liker de å ha en utlending med i selskapet. Og når rike mennesker skal ha middag, vil de ha en kunstner der — som de føler de kan være på likefot med.