Fiffen på biblioteket

BJØRVIKA: Jeg har nettopp kommet hjem fra et opphold i St. Petersburg. En av verdens kulturhovedsteder, med alle de utrolige kunstskattene og musikkopplevelsene i de usedvanlige bygningene. Så kommer jeg hjem og hører Arild Rønsen i Rikskanalen gi fra seg et nytt oppgulp av hat mot «finkulturen».

Da plassering av operaen i sin tid ble diskutert, var vi mange som ønsket den til Vestbanen. I ettertid ser vi at valget av Bjørvika var riktig. Med de tre nye institusjonene som er foreslått plassert i Operaens nærhet får vi et fantastisk flott og mangfoldig kultursenter i denne del av byen. I lokaler som tilfredsstiller institusjonenes behov i tiår framover. I nærheten av kommunikasjonssentra som gjør tilgjengelighet mye lettere. Vinn-vinn-vinn kalles dette.

Det går antakelig ikke an for Rønsen å innse det flotte i de grep H, FrP og Venstre i Oslo sammen med kulturminister Trond Giske nå har tatt. Men det er til å undre seg over at han må få slippe til i rikskanalen med nok et nummer av sitt hatbaserte kultursyn. Det har kanskje en slags underholdningsverdi når en person er i stand til å gjøre en lokaliseringsdebatt om til klassekamp og Deichmanske bibliotek til en institusjon for ’fiffen’. Dét slår nesten Reiulf Steen, Carl I. Hagen og andre sosialister og populister som i sin tid prøvde å stanse den nye Operaen med samme argument. Myten om at opera er for fiffen og ikke for folket har jeg visst var feil helt siden jeg som gutt opplevde det bondemiljø jeg tilhørte innøve Cavalleria Rusticana. Med Operaens suksess nå bør myten ha lidd en endelig død.

Og til dem som frykter kulturtørke på Tøyen: bruk fantasien og tenk sammenheng. Botanisk hage trenger en beslektet partner eller to i sin nærhet. De finnes.