Fiin gammel groove

Toots Thielemans er 77 år, Svend Asmussen 83, og hvis deres fysiske vitalitet er på linje med deres musikalske, kan vi håpe å se dem tilbake på Oslo Jazzfestival i minst 25 år til.

Etter fjorårets fabelaktige Cosmopolite-konsert var det et naturlig valg for Oslo Jazzfestival å invitere Toots Thielemans til åpningskonserten i selve storstua i år.

Total innlevelse

Selv uten klubbintimiteten, til gjengjeld følsomt og virtuost ledsaget av den amerikanske pianisten Kenny Werner, skapte den belgiske munnspillmagikeren nok en gang høytidsstemning, med så forskjellige - og moderne - komposisjoner som Steve Swallows «Falling Grace», Bill Evans' «Time Remembered» og «Blue In Green»/«Solar» fra Miles Davis' repertoarbok. Tonen var fullkommen, ikke en eneste overflødig frase forstyrret, swingfornemmelse sitret i hver takt, og innlevelsen var total - å høre Toots Thielemans er å se selve musikken i «kvitauet», den fyller alt der og da.

Tett samspill

Det samme gjelder for Svend Asmussen, fiolinvirtuosen som med samme lekne alvor og i tett samspill med kanonlaget Jacob Fischer (gitar), Jesper Lundgaard (bass) og Aage Tanggaard (trommer) forente jazz-standarder, hjemmelagd blues, Lumbye («Columbine Mazurka»), Grieg («Jeg elsker deg») og brasilianske rytmer i et trivelig sett, før kvartetten fikk selskap av Thielemans i bl.a. «Bluesette» og «C-jam Blues».

Å høre de to seniorene i instrumental dialog var som å få være øre- og øyenvitne til et lite stykke jazzhistorie under dets tilblivelse, og for dem som gikk glipp av moroa: Konserten gjentas - i den grad en konsert noensinne kan gjentas - samme sted i kveld.