Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fikk 14 000 redningsvester - slik retter kunstneren verdens øyne mot Berlin

Ai Weiwei bruker tusenvis av redningsvester fra Lesvos i nytt kunstprosjekt.

(Dagbladet): En enorm installasjon av den kontroversielle kinesiske kunstneren Ai Weiwei vekker stor oppmerksomhet i Berlin.  

Flere tusen oransje redningsvester, hentet fra den greske øya Lesvos, er festet til søylene utenfor Schauspielhaus konserthus i den tyske hovedstaden. Flytevestene er brukt av flyktninger som har krysset Middelhavet på vei til Europa.

I fjor druknet 3700 mennesker da de krysset Middelhavet til Europa. Så langt i år har ytterligere 400 omkommet.

Se klippet øverst i saken.

Sentrert i midten henger en svart gummibåt dekorert med ordene «safe passage». Kunstverket fungerer som et minnesmerke over alle flyktningene som har druknet i Middelhavet, og er satt opp samtidig som Berlins internasjonale filmfestival, også kalt Berlinalen, trekker tusenvis av besøkende til byen.

Ifølge New York Times ga myndighetene på Lesvos rundt 14 000 redningsvester til Weiweis kunstprosjekt. Kineseren har vært på øya flere ganger siden den store flyktningstrømmen startet.

For ikke mange ukene siden lot han seg avbilde i vannkanten i samme positur som avdøde Alan Kurdi (3). Bildet av den lille gutten som ble funnet druknet utenfor den tyrkiske byen Bodrum i september i fjor er blitt ikonisk.

Weiwei er en kjent kritiker av styresmaktene i hjemlandet Kina, og hylles for sitt samfunnsengasjement over hele verden. I januar fjernet han en utstilling i Aarhus i Danmark i protest mot landets mye omtalte smykkelov.

Hittil i år har 83 201 personer krysset Middelhavet, ifølge oppdaterte tall fra IOM. 410 er døde eller savnet. I løpet av 2015 skal over én millon mennesker tatt sjøveien fra Afrika, Asia og Midt-Østen til Europa i håp om et bedre liv.

Til Hellas kom henholdsvis 475 902 fra Syria, 205 858 fra Afghanistan, 86 989 fra Irak, 23 260 fra Pakistan og 22 276 fra Iran.