- Fikk 200 000 fra media til å fortsette flukten

Brukte penger fra Se og Hør og en TV 2-journalist til å unngå politiet og torpedoer.

Dagbladet.no): I Brennpunkt-dokumentaren «Når kilder får betalt» på NRK i kveld framgår det at den nå avdøde finanskriminelle Ole Christian Bach fikk utbetalt minst 150 000 kroner fra norske mediefolk mens han desperat prøvde å gjemme seg for myndighetene og et kobbel av kreditorer.

Trolig var beløpet enda høyere.

* Se hele Brennpunkt-dokumentaren på NRK her!

- Hans interesse for medier var bare knyttet til å få penger, sier Bachs daværende advokat, Håkon Schiong.

- Holdt det gående

Ifølge NRK viser bankutskrifter og kontrakter at Se & Hør alene, via stråselskap eller mellommenn, betalte 100 000 kroner for bidrag til to artikler om Bach i det kontroversielle ukebladet. Ifølge Bachs kjæreste, Linn Vatne, skal Se og Hør ha gitt ytterligere 50 000 for nok en eksklusiv vri på flukthistorien.

- Han fikk til sammen 200 000 kroner av norske media mens han var på rømmen, forteller Vatne til NRK.

Hun levner liten tvil om at Se og Hør-pengene ble brukt umiddelbart av den nå avdøde kriminelle mannen - til å fortsette flukten.

VAR ETTERSØKT I HELE VERDEN: Ole Christian Bach flyktet fra Norge før politiet skulle pågripe ham, siktet for bedrageri av over 65 millioner kroner. Arkivfoto: TOR ARNE DALSNES
VAR ETTERSØKT I HELE VERDEN: Ole Christian Bach flyktet fra Norge før politiet skulle pågripe ham, siktet for bedrageri av over 65 millioner kroner. Arkivfoto: TOR ARNE DALSNES Vis mer

- Når du er i den situasjonen må du bruke de kanalene du har, i dette tilfellet var det TV 2 og Se og Hør. Når man får 200 000 klarere man å holde det gående en stund lenger. Så det er klart det kom godt med, det gjorde det, sier Bachs daværende kjæreste, som også var sammen med Bach dagen han døde.

Det er ulovlig å bistå personer på flukt fra politiet, og for å unngå at utbetalingene ble sporet direkte til den ettersøkte mannen, skal Se og Hør ha bedt om flere forholdsregler.

- Se og Hør trengte en faktura på det beløpet (50 000, red. anm.), det måtte faktureres. Jeg stilte mitt firma til dispensasjon, og pengene kom til meg for videreformidling til Ole Christian, sier mannen som den gang var Bachs nærmeste venn, til NRK.

Det var en av de siste transaksjonene fra ukebladet, som aldri nådde helt fram til mottakeren før hans død.

- Fikk dollar-sedler i konvolutt

På fredag ble det kjent at Brennpunkt også har avslørt at TV 2-journalisten Anita Fleime betalte 50 000 kroner av egen lomme for å få et eksklusivt intervju med Bach mens han ennå holdt seg skjult i Dubai.

Linn Vatne beskriver i dokumentaren svært spesielle omstendigheter rundt TV 2-intervjuet, som Fleime senere fikk en intern utmerkelse for i redaksjonen.

- Han fikk pengene i eurosedler og dollarsedler i grå kovolutter, sier Vatne.

- Fikk 200 000 fra media til å fortsette flukten

Mens tv-kanalen har bekreftet at den betalte en reise for Bachs kjæreste, skal TV 2s reporter  ha handlet helt på egen hånd da hun ga 50 000 i kontanter til den kriminelle 48-åringen.

Til tross for at Anita Fleime skal ha gitt Bach klar beskjed om at han måtte holde den svært spesielle, svarte utbetalingen hemmelig, fortalte han det til blant andre Vatne

- Jeg så pengene selv da jeg handlet med dem på butikken, forteller hun.

Før Bachs død ble hans skjulesteder i utlandet avslørt offentlig to ganger, begge ganger på Dagbladets forside da avisa klarte å spore ham opp - uten bruk av betalingsjournalistikk.

Den desperate 48-åringen skjøt seg selv under en biljakt i 11. juli 2005, etter at politiet gikk til aksjon mens den ettersøkte mannen var ute for å handle i Ekerö i Sverige. Bach var da etterlyst i 182 land og siktet for grovt bedrageri av 65 millioner kroner.

Se og Hør har gjentatte ganger nektet å uttale seg om bestemte utbetalinger i forbindelse med intervjuer. Anita Fleime TV 2 er blitt forflyttet fra nyhetsredaksjonen som følge av opplsyningene om Bach-utbetalingen, og jobber ikke som reporter.

<B>OFFENTLIGGJORDE:</B> Mens TV 2s reporter intervjuet Bach på det som ble presentert som et hemmelig sted, valgte Dagbladet å gjøre det klart for alle hvor den ettersøkte mannen oppholdt seg.
<B>DØDE:</B> Før Bach ble oppdaget av politiet i Sverige og skjøt seg selv, brukte han penger fra Se og Hør og TV 2 til å fortsette flukten.