Fikk 350 000 kroner for å lage «kulturøy». Naboene ser ikke forskjell på kunsten og søppel

- Kunst lagd av respekterte og anerkjente kunstnere.

KUNST ELLER SØPPEL?: Gro Karin Gregersen var neimen ikke sikker. Tanken bak prosjektet var å bygge opp en sterk merkevare på Sølyst ved hjelp av kunst og kultur, nå kommer reaksjonene. Foto: Gro Karin Gregersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka skrev Rogalands Avis om kulturøya på Sølyst - en av de såkalte byøyene - like utenfor Stavanger sentrum, hvor beboere raser mot forsøpling, kunst som ikke vedlikeholdes og kunstverk som skremmer barn.

Kulturøya ble ifølge avisa åpnet i 2017 etter oppdrag fra eiendomsutvikleren Veidekke. Ifølge Stavanger Aftenblad var åpningen en braksuksess, og gjestene strømmet til. De melder også at Kulturøya fikk hele 350 000 kroner fra KORO.

Utstillingsområdet er kommunalt eid, men det er designbyrået Léva Urban Design som har det overordnede ansvaret for prosjektet. Kunstprosjektet er finansiert av KORO (Kunst i offentlige rom), og i prosjektet «Find Your Eyes» har en rekke kunstnere brukt Sølyst som både inspirasjon og utstillingsrom.

Tanken bak prosjektet var ifølge Rogalands Avis å bygge opp en sterk merkevare på Sølyst ved hjelp av kunst og kultur, i håp om å trekke flere til turområdene på øya.

Laken i trærne

Slik har det imidlertid ikke blitt, sier Gro Karin Gregersen, som bor i området. Hun ble først oppmerksom på prosjektet da hun gikk tur i skogen, og så laken hengende i trærne.

SØPPEL: En pose med ledninger som ikke har noe med kunsten å gjøre. Foto: Gro Karin Gregersen
SØPPEL: En pose med ledninger som ikke har noe med kunsten å gjøre. Foto: Gro Karin Gregersen Vis mer

- Dette hadde de altså fått 350 000 kroner i støtte til. Jeg synes det er fantastisk at øya får støtte, men de kunne heller brukt pengene til å rydde søppel på øya, sier hun til Dagbladet.

Bilder hun har tatt viser blant annet en ramme dekket av et ødelagt silkenett, kvinneklær strødd på bakken, og en pose med ledninger hun først trodde var en del av utstillingen, men som seinere viste seg å være søppel.

KUNSTVERK: Dette er et kunstverk som har blitt ødelagt. Ifølge Rogalands avis er dette nå fjernet. Foto: Gro Karin Gregersen.
KUNSTVERK: Dette er et kunstverk som har blitt ødelagt. Ifølge Rogalands avis er dette nå fjernet. Foto: Gro Karin Gregersen. Vis mer

Hun håper kunstinstallasjonene blir fjernet så fort som mulig, så beboerne kan få tilbake turområdene sine. Hun sier det bare er de privateide områdene på øya hvor det er helt uberørt natur igjen.

- Dette er et område som vi bruker mye til å gå tur, folk lufter hundene sine, det er veldig populært.

- Skremmer ungene

Kunstner Line Anda Dalmar står bak et av kunstverkene som opprinnelig var med i utstillingen. Hun fikk forfattere til å lese inn tekster, og installerte bevegelsessensorer i trærne så høyttalere ble aktivert når turgåere gikk forbi.

Gregersen forteller at hun var på tur med familien da hun plutselig hørte en stemme som sa at «du må drepe meg for å finne ut hvor gammel jeg er». Stemmen kom fra treet.

- Det var ikke det vi lærte i O-fagstimene på skolen! Ungene lurte på om de kunne bli drept av å gå i skogen. De ble skremt.

Hun sier beboerne aldri fikk beskjed om at snakkende trær med bevegelsessensorer skulle inngå i utstillingen. Rogalands Avis melder at Dalmas’ kunstverk ikke lenger er en del av utstillingen.

Dalmar sier til Dagbladet at verket ble fjernet fordi utstillingsperioden var over, og at hun bare har fått positive reaksjoner fra publikum.

- Jeg har aldri tidligere hørt om noen som ble redde for prosjektet, sier hun.

Hun sier videre at det aldri sies noe om å «drepe» trær, men om å sage det i to for å telle årringene.

- Det snakker egentlig mest om hvordan det er å være et tre, ikke om barn som blir drept i skogen, sier hun.

- Ingenting med kunst å gjøre

Leif Arne Moi Nilsen, bystyremedlem og nestleder for Kommunalstyret for Miljø og Utbyggning (KMU), reagerer også.

- Etter min mening er dette forsøpling av naturen, og det har ingenting med kunst å gjøre, skriver han i en mail til Dagbladet.

- De har i løpet av perioden hengt opp forskjellige ting i trærne ved hjelp av plaststrips, resultatet er at det fortsatt er en masse strips i trærne som henger igjen etter at de har fjernet det som de hang opp.

Han sier flere naboer har kontaktet ham, og at han forstår at de reagerer.

- Nå håper jeg at denne forsøplingen blir fjernet snarest, og at noen går denne pengebruken i sømmene.

- Tar tid

Daglig leder i Léva Urban Design, Aslaug Tvedt, mener kritikken rundt mengden søppel på øya er svært blåst opp, og synes det er synd hvordan enkelte velger å se på kunsten.

- Det er ikke riktig at søppelet flyter på øya, slik det blir skrevet i Rogalands Avis. Vi var der ute seinest i går og fant bare tre tilfeller. Det at innbyggerne forveksler kunsten med søppel klarer jeg ikke helt å forstå. Dette er kunst lagd av respekterte og anerkjente kunstnere, og det er opp til hver enkelt hvordan man velger å tolke kunsten.

Tveit skjønner at ny kunst kan være vanskelig å forstå, men det har vært viktig for Léva Urban Design å gi kuratorene og kunstnerne faglig frihet i denne sammenheng.

- Når nye ting skjer, så tar det ofte lang tid før man klarer å godta det. Jeg mener det er viktig å gi det litt tid til å gro og utvikle seg, før man stiller seg helt på bakbeina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer