- Fikk angst da jeg var syk

Suksessforfatteren forteller om sin mystiske sykdom.

BRUKER FØLELSENE: Forfatter Ingvild H. Rishøi (32) har klart å bli kvitt angsten, men kanaliserer sine følelser inn i noveller. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
BRUKER FØLELSENE: Forfatter Ingvild H. Rishøi (32) har klart å bli kvitt angsten, men kanaliserer sine følelser inn i noveller. Foto: Steinar Buholm / DagbladetVis mer

Ingvild H. Rishøi (32) mottok nylig strålende kritikker i Dagbladet for sin andre novellesamling «Historien om fru Berg».

Nå forteller Rishøi til bladet Psykisk Helse at hun har slitt med angst.

- Da jeg var syk, fikk jeg angst. Det ble bedre ved at jeg trente og at jeg gikk til psykolog. Angsten er ikke lenger en del av livet mitt, men jeg kan bruke følelsene jeg hadde i novellene. Jeg gir følelsene til noen andre, forteller hun til bladet.

- Merkelig bakterie Sykdommen Rishøi refererer til kom da hun jobbet som journalist i Dagens Næringsliv. Hun var på telttur og ble akutt syk.

- Blindtarmen min sprakk, og det tok så lang tid før jeg kom på sykehus at jeg ble veldig syk. Jeg fikk en merkelig bakterie i magen, og etter lang tids behandling ble jeg ikke frisk.

- Til slutt var det endelig en av legene som hadde behandlet meg, som våknet klokka tre på natta og forsto hvilken type behandling jeg trengte!

Hovedbok Rishøi har tidligere jobbet i Dagbladet Fredag, og hennes første novellesamling «La Stå» ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker høsten 2007.

Dette var første gang en novellesamling av en debutant ble valgt til hovedbok.

Rishøi forteller til Psykisk Helse at hun trenger liv og røre rundt seg for å få ideer.

Ikke forståelsesfull Hun er også opptatt av å vise forståelse for dem som ikke har det så lett i hverdagen.

- Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal møte folk med en holdning om at de bare skal skjerpe seg. Når folk mister grepet og faller utenfor, har de som oftest en veldig god grunn. Samtidig er jeg nok ikk espesielt forståelsesfull overfor vennene mine. Jeg sier «skjerp deg», jeg også.