Tønsberg: For første gang søker Slottsfjellfestivalen i år om økonomisk støtte fra det offentlige. Her foran Kongescenen under Kendrick Lamar-konsert i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Tønsberg: For første gang søker Slottsfjellfestivalen i år om økonomisk støtte fra det offentlige. Her foran Kongescenen under Kendrick Lamar-konsert i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Slottsfjellfestivalen 2018:

Fikk bare 50 000 kroner av kommunen etter pengebønn

For første gang har Slottsfjell bedt om offentlig støtte. Selv hevder festivalsjefen at den bidrar med 40 millioner kroner til byens næringsliv.

Siden sin beskjedne oppstart i 2003 har Slottsfjellfestivalen sakte, men sikkert vært med på å gjøre Tønsberg til en av Norges største og mest attraktive sommerbyer.

En musikkfestival på et fjell midt i sentrum som består av flere middelalderruiner, omringet av sjøutsikt og en framoverlent og variert musikkprofil har holdt festivalen gående på sømløst vis i imponerende lang tid. Fram til i år.

I 2018 har Slottsfjellfestivalen slitt med billettsalget og bare et par dager før årets festival skrev tb.no at Slottsfjell fortsatt hadde plass til enda fire tusen daglige festivalgjester.

Nå trår også hjembyen til for å redde årets festival og dens framtid som et samlende kulturtilbud i sommerbyen Tønsberg.

Omsetning på 94 millioner

I en søknad om økonomisk støtte til Tønsberg kommune skriver daglig leder for Slottsfjellfestivalen, Johannes Lund, at ifølge festivalens egne beregninger har Slottsfjell en egen omsetning på 52 millioner. Festivalgjestene bidrar i tillegg med omkring 42 millioner til det lokale næringslivet for øvrig, hevder Lund.

Festivalsjefen skriver videre, at på grunn av en betydelig tilspisset konkurranse, og et marked som fokuserer stadig mer på de kjente navnene øverst på plakaten, er Slottsfjell sin filosofi med mange nye artister av høy kvalitet truet.

På bakgrunn av dette søkte Slottsfjell om 200 000 kroner fra Tønsberg kommune i vinter, og fikk bevilget 50 000 kroner til årets festival.

I tillegg søkte Slottsfjell også om treårig støtte fra 2019 (iht. krav fra Kulturrådet) på 450 000 kroner.

Støtte innvilges

Dette er første gangen Tønsberg-festivalen har søkt om støtte fra det offentlige i løpet av sine 15 år lange levetid.

Virksomhetsleder for kultur, idrett og folkehelse i Tønsberg kommune, Magnus Martin, kan fortelle at de har vedtatt å bevilge minimum 100 000 kroner per år til Slottsfjell, og at eventuelt ytterligere støtte for kommende periode skal vurderes i forbindelse med budsjettbehandlingen i desember.

Han sier at det er viktig at Tønsberg kommune støtter og aktivt tilrettelegger så godt de kan slik at festivalen skal bestå til tross for noen tunge tak.

Føre var

Presseansvarlig for Slottsfjellfestivalen, Sarah Winona Sortland, forteller at Slottsfjells økonomiske uavhengighet fram til nå er veldig unikt, og et tydelig bevis på hvor bra festivalen er.

- Mange av Slottsfjellfestivalens hardeste konkurrenter har tung økonomisk støtte fra kommune, fylke og Kulturrådet. Dette har vi i mange år valgt bort å søke, men ser at om vi fortsatt skal kunne gi Tønsberg og våre gjester en festival av høy kvalitet i alle ledd så ser vi at offentlig støtte må være en del av finansieringen.

- Akkurat som at vi så oss nødt til å redusere kostnader på innholds- og produksjonsleverandører, er dette noe vi gjør for å være føre var, slik at vi kan redde festivalen før det eventuelt smeller.

- Satt byen på kartet

Petter Berg, som har vært ordfører i Tønsberg kommune siden 2009, mener at Slottsfjellfestivalen er et utelukkende et positivt tilskudd for byen.

- Festivalen har vært med på å sette byen på kartet og gjort Tønsberg til et mer attraktivt sted å bo for unge mennesker.

- Festivalen gir en markedsføring gjennom opplevelser og følelser av byen. Dette er det ingen reklameplakater som kan måle seg med, sier ordføreren til Dagbladet.

Han er ikke urolig over festivalens framtid, men mener likevel at det viktigere enn noen gang å være skjerpet og villig til å fornye seg når festivalkonkurransen er så hard som den er nå.