Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fikk bok avvist 78 ganger - nå vil HBO lage TV av Marlon James suksessroman

Marlon James ga ikke opp forfatterdrømmen.

AVSLAG, AVSLAG, AVSLAG, AVSLAG: Alle gode ting er 79 for Marlon James. Foto: AFP PHOTO / NEIL HALL / POOL
AVSLAG, AVSLAG, AVSLAG, AVSLAG: Alle gode ting er 79 for Marlon James. Foto: AFP PHOTO / NEIL HALL / POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kreves mye stå-på-vilje for å lykkes som forfatter, men få kan vise til samme klokkertro som jamaikanske Marlon James.

For ham er alle gode ting 79. 

James vant nylig den prestisjetunge «Man Booker»-prisen 2015 for beste roman skrevet og utgitt i Storbritannia i fjor for «A Brief History of Seven Killings».

Men James avslørte at starten på forfatterkarrieren var langt fra like suksessrik: Første bokmanuset han ferdigstilte, «John Crow's Devil» ble avvist av forskjellige forlag 78 ganger.

- Jeg måtte sette meg ned og telle over antall avslag og hadde ingen anelse at det var så mange, sier James til BBC radio, gjengitt i The Independent.

Han fikk drøye 550 000 kroner i premiepenger sammen med Bookerpris-statuetten, men sier det var nære på at han ga opp, etterhvert som avslagene fra diverse forlag nærmet seg de 78.

- Jeg ga opp skrivinga, og ødela faktisk bokmanuset også. Jeg gikk sletta det også fra dataen, forteller han.

Jamaikaneren fikk etterhvert skrivemotet tilbake, og henta fram en tidligere versjon av manuset fra epost-utboksen på en gammel laptop. Det gikk snart bedre, og på det 79. forsøket fikk James endelig et forlags-ja. 

- På et tidspunkt var jeg overbevist om at historiene jeg skrev var fortellinger folk aldri ville bry seg med å lese, sier James videre til BBC.

Heldigvis for ham selv, viste det seg å være feil.

Ikke bare er han en halv million kroner rikere gjennom «Man Booker»-prisen: HBO har også kjøpt rettighetene til «A Brief History of Seven Killings», uten at noen produksjonsstart er avtalt. Dermed kan det bli flere priser på James, og trolig langt færre avslag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!