Fikk bryllupstips av Lasse

Mia Gundersen (40) forbereder bryllup midt oppe i hektiske prøver til «Musical Musikal» på Det Norske Teatret. Der øver hun sammen med blant andre Lasse Kolstad (80), som bidrar med både gode historier og ekteskapsråd.

Mia Gundersen og Lasse Kolstad har ikke jobbet sammen før, men har tydeligvis funnet tonen på prøvene. De snakker sammen som om de har kjent hverandre i lang tid, og bryllupet mellom Mia Gundersen og fotografen Marcel Lelienhof neste lørdag er et selvsagt tema.

«Kribler i magen»

- Jeg går ut ifra at det er en mann du skal gifte deg med?

- Å ja, en meget hyggelig og flott mann.

- Og dere har gått læretida, slik at dere vet hva dere går til? Avtjent verneplikten, så å si?

- Vi har vært sammen i tre år. Nå er jeg førti og vet at dette vil jeg. Tida før bryllupet er helt fantastisk, å kjenne at det kribler forventningsfullt i magen og oppleve at folk rundt meg gleder seg.

- Bab (Christensen) og jeg giftet oss i Miami 17. mai 1957. Vi var godt voksne begge to og hadde levd i synd i et par år. Grusomme greier for mange på den tida.

- Men det var nok smart, og dere er virkelig et flott par, det er en nydelig dame du har, sier Mia.

- Ikke sant? Hun er så snill og hjelpsom, og så er hun så redd for at jeg skal snuble og falle, så nå har jeg fått stokk.

- Det er jo det det dreier seg om når man sier «til dine dagers ende».

- Ja, det er ikke bare fint hele tida, det kommer dårlige tider, sykdom, pengeproblemer og så videre. Da kan det lett skjære seg.

- Men når du elsker en person, så skal dere holde sammen, også i motgang.

Imponerende

«Musical Musikal» er en kavalkade over Det Norske Teatrets musikkspill siden starten i 1913. Lasse Kolstad var sentral i flere av dem, blant andre «Spelemann på taket» og «Zorba». Men i sitt 81. år hadde han strengt tatt ingen planer om noe comeback på Det Norske.

- Jeg var i Venezia da de ringte fra teatret, det var deilig vær, og vi hadde akkurat drukket vin på en fortauskafé og var på vei over Rialtobrua. «Er du gal!?» sa jeg da de spurte om jeg ville være med i en musikalsk kavalkade, men så hadde jeg det så storartet i Italia at jeg sa «ja da»! Men jeg har hatt mine betenkeligheter, jeg er jo ikke akkurat tjue år lenger.

- Stemmen din holder seg fabelaktig godt, og det er helt imponerende at du husker alle tekstene!

- De ligger på harddisken de, vet du. Første gangen jeg spilte på Det Norske var i 1950, jeg spilte på Centralteatret da de ringte og ville ha meg til å synge «Ol' Man River» i «Showboat». Det fantes ikke fargede i Norge på den tida, så jeg måtte males svart i fjeset hver kveld.

En ære

Selv om Lasse og Mia ikke kjente hverandre fra før, så kjenner de godt til hverandres arbeid.

- Vi tilhører jo to forskjellige generasjoner, jeg kunne jo vært bestefaren din. Men du har kommet voldsomt i vei.

- Mot alle odds. Jeg slet med karrieren på 80-tallet, men det snudde med rollen i «Offshore». Jeg har én leveregel: ha respekt for de menneskene du møter, kast fordommene over bord og vær litt åpen.

- Det er helt korrekt. Jeg vokste opp i ei tid da mediene ikke var så voldsomme, da gjaldt det bare å gå på scenen og være god. Vi eldre er imponert over den kolossale selvtilliten de unge har. Vi var kuet, sto ytterst på scenekanten og bukket når det dukket opp en eldre skuespiller. Da var det «De» og «Dem», og ikke noe «hei på deg, Lars» når Lars Tvinde gikk forbi. Og instruktørene var rett under Vårherre i status, mens vi skuespillere var langt nede på lista et sted. De slo til og med! Jeg synes utviklingen bare er av det gode, vi var livredde for å gjøre noe galt. Det tok lang tid før jeg våget å stole på meg selv, og først da begynte det å fungere bra.

- Det har vært likedan i mitt liv; først da jeg begynte å følge magefølelsen istedenfor å gjøre som alle andre ville, begynte det å gå rette veien.

- Og så har vi så mange flotte skuespillere og sangere med oss. Jeg er imponert over hvor begavet de er, sier Lasse.

SAMMEN PÅ SCENEN: Lørdag 9. november er det premiere på «Musical Musikal» på Det Norske Teatret. Veteranen Lasse Kolstad og gifteklare Mia Gundersen skal være med og synge i en kavalkade over teatrets musikkspill helt fra starten i 1913.