FIKK PRIS: Jørn Lier Horst ble i dag tildelt Rivertonprisen for beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Foto: Ole Sylte /Dagbladet
FIKK PRIS: Jørn Lier Horst ble i dag tildelt Rivertonprisen for beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Foto: Ole Sylte /DagbladetVis mer

Fikk «den gyldne revolver»

Jørn Lier Horst tildelt Rivertonprisen.

(Dagbladet): I februar ble det kjent hvem som er nominert til årets Rivertonpris. Prisen deles ut hvert år av Rivertonklubben, og blir kalt «Den gyldne revolver».

«Jakthundene» vant Prisen går til forfatteren av årets beste arbeid innen norsk kriminallitteratur, enten det er en roman, novellesamling, skuespill, originalmanus for spillefilm, fjernsynsdrama eller radioteater.

I dag ble prisen delt ut til Jørn Lier Horst for romanen «Jakthundene» på Litteraturhuset i Oslo.

Prisen, som er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen, ble startet i 1972.

- Forfatteren overbeviser Klubben og prisen er oppkalt etter forfatteren Sven Elvestad, som skrev under psevdonymet Stein Riverton. Else Barrat-Due er årets juryleder.

Begrunnelsen for nominasjonen av «Jakthundene»:

PRISVINNER: Forfatter Jørn Lier Horst . Foto: Christine K. Hansen
PRISVINNER: Forfatter Jørn Lier Horst . Foto: Christine K. Hansen Vis mer

«Nok en gang overbeviser forfatteren med solid, troverdig politikrim. Denne gangen er William Wisting i sitt livs krise; han blir selv etterforsket, og må se sitt politiliv i nytt lys. Journalistdatteren Line spiller en viktig rolle i boken og gjør den til både en far-datter-skildring og en beskrivelse av forholdet mellom politi og medier.»

Jørn Lier Horst er etterforskningsleder i politet, og har studert kriminologi, filosofi og psykolog. Hans debutbok «Nøkkelvitnet» kom ut i 2004, og han har etter det gitt ut en rekke bøker, familiefortellinger for teater, ungdomskrimbøker og kriminalnoveller.

Mannsdominert pris Rivertonprisen har blitt kritisert for å være mannsdominert. Av snart 39 Rivertonpriser, delt ut i over førti år, har kun seks forgylte revolvere gått til kvinner.

Sist en kvinne fikk Rivertonprisen var i 1999, da Unni Lindell fikk den for boka «Drømmefangeren».

— Dette er jo vanvittig. Er det så lenge siden? Nå ble jeg sjokkert! Det kryr jo av flinke kvinnelige krimforfattere i Norge, sa Unni Lindell til nrk.no da det ble kjent at det i år bare var menn nominert.

Saken blir oppdatert