Fikk drømmekontrakt på Bylarm.

Og nå skal The School bli «big in Japan».

- TNT har visstnok solgt 300 000 album i Japan, så de liker visst trøndere der borte. De må til og med ha livvakt! Jeg tror vi skal prøve å surfe den bølgen, lure inn ord som TNT og trønderbart i dagligtalen, flirer The School.

Kritikerrost debut

Trønderbandet er en av Bylarms suksesshistorier. Da de spilte på bransjetreffet i Tromsø i fjor, var de et relativt ukjent band. Riktignok hadde de vært en snakkis et par måneder, og riktignok var de lokale helter på Svartlamoen.

Men de hadde enda ikke sluppet den kritikerroste debutaplata Espionage, og enda ikke blitt nominert til Spellemannpris. I salen var det likevel representanter fra platebransjen, og noen av dem likte svært godt hva de hørte.

Når The School nå er tilbake på Bylarm har de undertegnet kontrakt med plateselskapet Tower Records i Japan.

- De skal først trykke opp «Espionage» i 3000 eksemplarer, men håper på å selge 10 000 til slutt. Det er ganske kult å få sin egen japanese edition av albumet sitt, sier Stig Førde Aarskog (31).

Verdens største platebutikk

The School er det første ikke-asiatiske bandet som har fått kontrakt med Tower Records. I avtalen ligger også en deal med SonyBMG publishing, og en tidagers-turne.

TIL JAPAN: The School skal blant annet spille i verdens største platebutikk. Foto: KONG TIKI RECORDS
TIL JAPAN: The School skal blant annet spille i verdens største platebutikk. Foto: KONG TIKI RECORDS Vis mer

Plata slippes i april/mai. Turneen begynner i juni. I følge Thor-Inge Haddevik er planen å spille flest mulig konserter, og så tøft som mulig. De skal tross alt spille konsert i en av verdens største platebutikker, Tower Records i Tokyo.

Ingen i bandet har vært i Japan tidligere.

- Den eneste erfaringen jeg har med japanere er som piccolo på hotell. De pleide alltid å legge igjen en dollar på hodeputa, forteller Haddevik.

Ni femmere, en sekser

The School er tilbake på Bylarm som en del av bransjetreffets tiårsjubileum. De mener de hadde flaks som ble oppdaget på første forsøk i fjor, og tror det er en stor fordel med platekontrakt i utlandet.

- I Norge er rock en smal sjanger. Vi var anmeldt i nesten alle de store avisene. Fikk ni femmere og en sekser, men solgte bare 1000 eksemplarer. Man må nesten ut hvis man skal klare mer enn det. Det er jo sett som litt klisjeaktig å få det til i Asia. Big in Japan, lissom. Men jeg vil heller være småstor i Japan, enn liten i Tyskland, sier Stig.

- Men vi har ikke sett noen yen enda, supplerer Andreas.