Fikk du napp på byen i helga?

Når Datalagringsdirektivet er innført, kan vi sjekke dette uten å spørre deg.

Hvor var du i natt? Datalagringsdirektivet pålegger lagring av avsender, mottaker, tidspunkt og hvor du befant deg da du kommuniserte, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem
Hvor var du i natt? Datalagringsdirektivet pålegger lagring av avsender, mottaker, tidspunkt og hvor du befant deg da du kommuniserte, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JUSTISMINISTER Knut Storberget ivrer for å implementere EUs Datalagringsdirektiv i norsk lovgivning. Han argumenterer for at det er nødvendig for å kunne oppklare kriminalitet, og den norske befolkningen trekker på skuldrene. Folket forstår ikke at dette angår oss alle, og justisministeren vil ikke fortelle det.

JEG TROR ikke at justisministeren ønsker å overvåke alle nordmenn. Jeg tror bare at han ikke evner å skjønne konsekvensene av hva han vil innføre. Det dokumenterer han da også hver gang han åpner kjeften for å si at «dette må vi komme til bunns i» når den ene overvåkningsskandalen etter den andre kommer for dagen. Vi har hørt det før, og vi vil høre det igjen mange ganger i tiden framover.

En kompetent justisminister ville evnet å stille kritiske spørsmål før skandalen er et faktum, og selv en middelmådig avdanket advokat ville skjønt at det reises noen viktige prinsipielle rettsspørsmål når bevis skal forhåndslagres i tilfelle noen gjør noe kriminelt.

MEN, I DE enøydes rike der den blinde er justisminister må andre si ifra. Når rettsstatens fremste representant ikke forstår, og ei heller vil forstå, må noen stille kritiske spørsmål. Ettersom justisministeren ikke vil svare på noe som helst, og avfeier alt med sitt politiske tåkeprat, spør jeg deg isteden: Hvor var mobiltelefonen din natt til lørdag og natt til søndag?

Ettersom mobilen er med oss til enhver tid, trenger vi i praksis ikke å vite hvor du er. Det holder langt på vei å vite hvor mobilen din befinner seg.

Datalagringsdirektivet skal ikke lagre innholdet i telefonsamtaler eller innholdet i e-postene du sender, men det pålegger lagring av avsender, mottaker, tidspunkt og hvor du befant deg da du kommuniserte. Og hvis du har en iPhone, Android, BlackBerry eller en annen såkalt smarttelefon, så kommuniserer mobilen din jevnt og trutt på vegne av deg.

HVOR VAR mobiltelefonen din i natt? Var den hjemme hos din kone, eller befant den seg ved siden av din hemmelige elskerinne? Dette er informasjon som Datalagringsdirektivet pålegger alle norske teleoperatører å lagre, og det skal lagres om samtlige nordmenn. Hver dag. Hver natt.

Som tidligere journalist må jeg innrømme at dette er en gullgruve. Tenk så moro Dagbladet eller andre tabloidaviser kan ha det med artikler av typen «Se topplisten over Norges mest utro politikere», «Her er kjendisene som ligger med flest» og «Disse var på nachspielet til Stein Erik Hagen».

OG DERE som tror dere ikke har noe å skjule bør holde dere fast. Vi lager egne lister for dere: «Her er taperne som alltid sitter hjemme alene». Vi behøver ikke en gang å nøye oss med politikerne, kjendisene og næringslivslederne. Datalagringsdirektivet krever at alle nordmenns kommunikasjon lagres, så vi kan lage egne lokale topp- og taperlister for dere alle.

Jeg bløffer ikke. I motsetning til justisministeren vet jeg hva jeg prater om. Jeg har jobbet med IT-drift og utviklet automatiserte systemer for å avsløre piratkopiering. Som IT-journalist har jeg vært med hackere som brøt seg inn i en norsk bankinstitusjon (på oppdrag for å teste sikkerheten), jeg har sporet opp utenlandske piratjegere som etterforsket nordmenn i Norge (uten å informere politiet) og jeg har avslørt at PST ikke krypterte e-posten sin tidligere i vår. Jeg vet hva som kan gjøres, hvordan det gjøres og jeg har sett hvor skremmende det er.

PÅ EN MÅTE bør vi kanskje være takknemlige for at politiet ikke skjønner hvor lett Datalagringsdirektivet kan misbrukes. Det viser at Norge har et seriøst politi som bare vil bruke direktivet til å oppklare kriminalitet. Problemet er ikke politiet, men at datatrafikken kommer til å komme på avveie. Slike sensitive datalekkasjer skjer så ofte at IT-pressen galgenhumoristisk diskuterer om det fortsatt fyller nyhetskriteriene. Er det fortsatt en nyhet når det skjer hver dag?

Når det gjelder Datalagringsdirektivet, har Norge 200 tele- og nettverksoperatører som blir pålagt å lagre disse trafikkdataene. De må vedlikeholde og sikre to databaser hver, en for egne data og en for politiet. Det er ikke et spørsmål om data vil komme på avveie, men når og i hvor stort omgang.

ER VI «HELDIGE», blir trafikkdataene lagt ut på Wikileaks så alle kan se de, for i så fall vet vi i hvert fall om det. Verre er det hvis dataene ender opp hos kriminelle som rekker å misbruke dem uten at noen aner noe som helst. I så fall kan det ta flere år før justisministeren på nytt er sjokkert og sier «dette må vi komme til bunns i».

Nei, nå må jeg avslutte for denne gang. Tenkte jeg skulle google meg fram til listene over Norges mest sexy kjendiser slik at jeg kan plante noen digitale spor. Det er tross alt bedre at noen avslører mitt privatliv og blir misunnelig, enn at de avslører hvor kjedelig jeg faktisk er.

Og hvis du lurer på om jeg foretrekker kvinner eller menn, så må du vente til direktivet er innført. Dataene som lagres kan også brukes til å avsløre det. Men slapp av, Datalagringsdirektivet er jo ikke overvåkning. Det er bare et tiltak for å avsløre meg når jeg blir en terrorist en gang i framtida.

NÅR DET SKJER, vil alle «tyskertøsene» jeg traff på byen få noen ubehagelige spørsmål fra politiet. Og ikke prøv å spille uskyldig. Jeg har ligget med dere alle sammen, dere vet det bare ikke ennå. Bevisene ligger i trafikkdataene, og de viser at jeg fikk napp hver eneste gang jeg var på byen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer