Gunhild Stordalen

Fikk første anfall i tenåra, men holdt det hemmelig

I biografien «Det store bildet» forteller EAT-gründeren at hun fikk et sykdomsanfall allerede på videregående.

EAT FORUM: Gunhild A. Stordalen under EAT-konferansen i Stockholm i 2015. Hun er nå aktuell med biografien «Det store bildet» Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EAT FORUM: Gunhild A. Stordalen under EAT-konferansen i Stockholm i 2015. Hun er nå aktuell med biografien «Det store bildet» Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«I pappas familie var det vanlig å bli opp mot hundre år», forteller Gunhild Anker Stordalen (39) i biografien «Det store bildet», ført i pennen av forfatter Jonas Forsang.

Det er fire år siden den prisbelønte legen og lederen av EAT Foundation fikk påvist den dødelige, autoimmune bindevevssykdommen diffus kutan systemisk sklerose. I ettertid har hun åpenhjertig fortalt om livet med og kampen mot sykdommen, og dette er også en sentral del av biografien.

Ble syk på klassetur

Stordalen forteller blant annet om at hun i mange år før hun fikk diagnosen i oktober 2014, helt siden slutten av videregående, ble akutt dårlig og fikk anfall.

Sittende på en buss under en klassetur til Tsjekkia fikk hun det hun trodde var influensa. På et tidspunkt låste hun seg inn på busstoalettet og så seg i speilet. Hun kjente ikke igjen sitt eget ansikt:

«Det var oppblåst. Kinnene bulte. Det var som om huden hadde hevet, som en brøddeig som velter ut av formen. Da jeg satte meg i setet, var jeg redd, jeg visste ikke hva som hadde skjedd, og turte ikke si noe til læreren.»

Holdt det hemmelig

Anfallene ble en del av livet hennes som hun holdt strengt hemmelig. Bortsett fra moren fortalte Stordalen ingen om dem, ikke engang nære venner og kjæresten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer