Anmeldelse: Dugg - «Motvekt»

Fikk «gavepakke»

Norske Duggs album delvis finansiert av Peter Gabriel.

NUMMER FIRE: Låtskriver og vokalist Erik Bakk (nummer to fra venstre) og resten av Dugg dro til Peter Gabriels 400 kvadratmeter store studio ved Bath i England for å spille inn sitt fjerde album, som slippes i dag. Foto: Full Pull Records
NUMMER FIRE: Låtskriver og vokalist Erik Bakk (nummer to fra venstre) og resten av Dugg dro til Peter Gabriels 400 kvadratmeter store studio ved Bath i England for å spille inn sitt fjerde album, som slippes i dag. Foto: Full Pull Records Vis mer
Publisert

ALBUM: Det er nesten for godt til å være sant: Sju av låtene på «Motvekt» ble spilt inn sist høst i Peter Gabriels Real World Studios ved Bath i England, delvis finansiert av den gamle Genesis-kjempen.

«Motvekt»

Dugg

Rock

Utgitt: 13. mai 2022
Plateselskap: Full Pull Records

«Usminka rock'n'roll på norsk.»
Se alle anmeldelser

Innspillingen måtte utsettes flere ganger på grunn av reiserestriksjoner, men sommeren 2021 var det endelig en åpning. Det vil si, da bookingen endelig ble bekreftet, viste det seg at Gabriel skulle i gang med innspilling av eget album. Han spurte høflig om gutta i Dugg kunne skyve på sin innspilling, og det var selvfølgelig greit for dem. Du sier ikke nei til Peter Gabriel, som for øvrig også har samarbeidet med norske artister som Ane Brun og Mari Boine.

Sponset av Peter Gabriel

Bandet møtte Gabriel flere ganger under studiooppholdet, og de ble litt kjent. Han ble nysgjerrig på bandet og musikken, og sjøl om han ikke skjønte et kvekk av det de sang om ble han ifølge bandet sjøl begeistret. Som en takk for fleksibiliteten til de fire kameratene tilbød han seg også å fiansiere en betydelig del av studiooppholdet. En fransk kokk sørget for at de ble mette, og bandet legger ikke skjul på at de hadde en fantastisk opplevelse i det verdenskjente studioet.

Bandets faste produsent, Thomas Wang, var også med til Bath. De tre øvrige låtene er spilt inn i hans Urban Sound Studio.

Album nummer fire

Det kan virke som om turen til Bath har gjort noe med Oslo-bandet, ikke minst kan det ha gitt både selvtilliten og låtskrivingen en skikkelig boost. Det er en større intensitet i låter og framføring som vitner om en overgang fra lovende til etablert. Autoriteten er større. Bandet vil mer nå!

Fra mykt til rått

Dugg ble etablert i 2010 og har gitt ut en ep og tre album uten at Norge har stoppet opp eller gått av hengslene. Men de har kvaliteter som gjør at de fortjener mer oppmerksomhet enn de har fått.

Det som startet som et «mykt» popband i slekt med band som Postgirobygget og Trang Fødsel, har gradvis vokst seg inn i et råere rockelandskap der band som DumDum Boys, Raga Rockers og CC Cowboys har gått opp løypa og blant andre Oslo Ess og Hjerteslag har meldt seg på. «Bare kom» og «Blir her» er så nær både tematisk, musikalsk og ikke minst fraseringsmessig at det kunne vært CC Cowboys-låter. Sjøl om Dugg har råskapen i uttrykket, har de likevel et stykke å gå før de er på samme nivå som «de store». Men de er på vei.

Høyt gitarfokus

Dugg frontes av vokalist og låtskriver Erik Bakk. Stian Traasdahl (bass) og Jon Moslet (trommer) har vært med en stund, mens gitarist Trond Holst er kommet til etter album nummer tre, «Fjernsyn» (2019).

Han bidrar sterkt til et høyt gitarfokus på «Motvekt». Det høres særlig i en låt som «I repeat», men også i albumets høydepunkter, balladene «Blir her» og «Flyter» (sistnevnte skrevet av Tore Bakk).

Albumets lettvekter - og bomskudd - er «Bull». Her spøker billige Postgirobygget-fraser i bakgrunnen:
«Og alt jeg sa var bull
Jeg tar det tilbake
Sorry, men jeg ble litt full
og det ble bull»

Normale tilstander

Herfra og ut får Dugg godkjent-status. Det er ikke først og fremst originalitet som preger bandet, men de er gode håndverkere som kan faget sitt.

I «Normal» feires overgangen til en coronafri tilværelse:
«Jeg vil holde hender
og jeg skal dele ut klemmer
når verden blir normal
Invitere venner, kalibrere sosiale antenner
når verden blir normal»

Da ble det en åpning for konserter også. Etter corona-utsettelsene er Dugg nå klare for blant andre Drøbak Havnefestival i slutten av juli og konsert på Krøsset i Oslo 9. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer