Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«America's Got Talent»:

Fikk hele salen til å måpe

- Dette er den viktigste opptredenen i talentkonkurransens historie, sier dommer Simon Cowell.

RØRENDE: Ett år etter han slapp ut fra fengselet sto Archie Williams på scenen i talentkonkurransen «America's Got Talent». Foto: NBC / Fermantle
RØRENDE: Ett år etter han slapp ut fra fengselet sto Archie Williams på scenen i talentkonkurransen «America's Got Talent». Foto: NBC / Fermantle Vis mer

Den nye sesongen av «America's Got Talent» har begynt å rulle på skjermene i USA, og allerede er det en deltaker som har blitt en soleklar favoritt blant TV-seerne.

Men selv om hans vakre versjon av Elton John og George Michaels sang «Don't Let the Sun Go Down on Me» ble møtt med stående applaus, er det bakgrunnshistorien hans som får dommerne og publikum til å måpe.

For ett år siden ble Archie Williams (59) sluppet ut av fengsel etter å ha sonet i 36 år for en voldtekt han aldri hadde begått.

- Jeg kommer aldri til å høre den sangen på samme måte igjen, etter du sang den, sa dommer Simon Cowell.

Dømt til livstid

I 1982 ble en kvinne i Baton Rouge i Louisiana, knivstukket og voldtatt. Ifølge CNN skal hun ved flere anledninger ha pekt ut 22 år gamle Williams som sin voldtektsmann.

Ifølge Williams skal han ha vært hjemme og sovet da overgrepet skjedde, og fingeravtrykkene hans ble aldri funnet på åstedet.

- Men som en svart gutt med lite penger, hadde jeg ikke økonomi til å kjempe min sak mot staten Louisiana, sier han.

Året etter, i 1983, ble han dømt til livstid i fengsel for drapsforsøk, grov voldtekt og ran, ifølge det nasjonale registeret over frifinnelser i USA.

Etter over ti år i høyrisikofengsel, tok organisasjonen The Innocent Project opp saken hans. De jobber med å få uskyldig dømte frifunnet i amerikanske fengsler, ved hjelp av DNA-testing og juridisk bistand.

I mars i fjor ble Williams sitt fingeravtrykk testet på nytt, og det viste seg at det var en annen mann, som hadde begått flere seksuelle overgrep i samme nabolag, som sto bak overgrepet i 1982. Samme måned ble Williams frifunnet.

FIKK SKRYT: Angelina Jordan deltar i «The Champions» i USA og imponerte stort i finalen. Video: NBC «America´s Got Talent» Vis mer

Blir ambassadør

Spol fram ett år, nærmere bestemt til nå. Foran en sjokkert sal forteller Williams at han pleide å opptre og se på episoder av talentprogrammet, som han en dag håpet å få delta på. Å synge reddet han fra å overgi seg til en håpløse situasjonen han satt i.

- Jeg har alltid drømt om å stå på en scene som denne, og nå er jeg her, sier 59-åringen fra scenen.

Etter et enstemmig ja gikk han videre i konkurransen.

- Denne auditionen kommer jeg aldri til å glemme, Archie, sa Cowell.

Og opptredenen satte spor hos dommeren. Onsdag i forrige uke ble det kjent at han nå har blitt ambassadør for organisasjonen som hjalp Williams ut av fengselet.

I en pressemelding på The Innocent Projects hjemmesider beskriver han auditionen til Archie som den viktigste opptredenen i historien til «America's Got Talent».

- Det er tusenvis av uskyldige mennesker i fengsel. Det er en ære å få bli ambassadør og jeg ønsker å gjøre alt jeg kan for å hjelpe folk som Archie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!