Fikk Hitler og Aftenposten til å rase

Carl von Ossietzky (1889 - 1938) var journalisten og antinazisten som hisset på seg Adolf Hitler, Knut Hamsun og Aftenposten. I Norge var Dagbladet Ossietzkys avis.

I KONSENTRASJONSLEIR :  Carl Von Ossietzky rundt 1935, året han vant Nobels fredspris. Foto: SCANPIX.
I KONSENTRASJONSLEIR : Carl Von Ossietzky rundt 1935, året han vant Nobels fredspris. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Carl von Ossietzky var en prinsipiell antimilitarist, en forsvarer av Weimar-demokratiet i Tyskland i mellomgrigstida, en fryktet journalist, og han viste personlig storhet da han led i Hitlers konsentrasjonaleire, sier Bernt Hagtvedt, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han er en av dem i Norge som har vært mest opptatt av Ossietzkys plass som en bauta i historien.

Hitlers forbud Som journalist avslørte Ossietzky at Tyskland rustet opp i strid ved Versilles-traktaten etter 1. verdenskrig, og drev med ulovlig opplæring av tyske piloter i Sovjetunionen. For det ble han dømt til fengsel, selv om alle kildene hans var åpne.Da Hitler kom til makta i 1933 var Ossietzky på lista over antinazister som skulle tas, og han ble fengslet og satt i konsentrasjonsleir for sine meningers skyld. Hitler ble rasende over pristildelingen, og forbød like godt alle tyskere - i all framtid - å motta Nobels fredspris.Nobelprisen til Ossietzky i 1935 er tidenes kanskje mest kontroversielle, både i verden og i Norge. Utenriksminister Havdan Koth trakk seg fra Nobelkomiteen, for at arbeiderpartiregjeringen ikke skulle identifiseres med prisen, og kong Haakon kom ikke til nobelseremonien i Rådhuset i Oslo. Det er første og eneste gang kongehuset ikke har deltatt i seremonien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer