I KONSENTRASJONSLEIR :  Carl Von Ossietzky rundt 1935, året han vant Nobels fredspris. Foto: SCANPIX.
I KONSENTRASJONSLEIR : Carl Von Ossietzky rundt 1935, året han vant Nobels fredspris. Foto: SCANPIX.Vis mer

Fikk Hitler og Aftenposten til å rase

Carl von Ossietzky (1889 - 1938) var journalisten og antinazisten som hisset på seg Adolf Hitler, Knut Hamsun og Aftenposten. I Norge var Dagbladet Ossietzkys avis.

- Carl von Ossietzky var en prinsipiell antimilitarist, en forsvarer av Weimar-demokratiet i Tyskland i mellomgrigstida, en fryktet journalist, og han viste personlig storhet da han led i Hitlers konsentrasjonaleire, sier Bernt Hagtvedt, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han er en av dem i Norge som har vært mest opptatt av Ossietzkys plass som en bauta i historien.

Hitlers forbud
Som journalist avslørte Ossietzky at Tyskland rustet opp i strid ved Versilles-traktaten etter 1. verdenskrig, og drev med ulovlig opplæring av tyske piloter i Sovjetunionen. For det ble han dømt til fengsel, selv om alle kildene hans var åpne.
Da Hitler kom til makta i 1933 var Ossietzky på lista over antinazister som skulle tas, og han ble fengslet og satt i konsentrasjonsleir for sine meningers skyld. Hitler ble rasende over pristildelingen, og forbød like godt alle tyskere - i all framtid - å motta Nobels fredspris.
Nobelprisen til Ossietzky i 1935 er tidenes kanskje mest kontroversielle, både i verden og i Norge. Utenriksminister Havdan Koth trakk seg fra Nobelkomiteen, for at arbeiderpartiregjeringen ikke skulle identifiseres med prisen, og kong Haakon kom ikke til nobelseremonien i Rådhuset i Oslo. Det er første og eneste gang kongehuset ikke har deltatt i seremonien.

Dagbladet og Aftenposten
Forfatteren Knut Hamsun og Aftenposten raste mot prisen, mens Nordahl Greig og Dagbladet støttet den. Skillelinjene var klare, antinazister over hele verden støttet prisen, mens folk med nazi-sympatier, og folk som var redde for å provosere Hitler, var imot prisutdelingen. Hagtvedt synes Hamsuns angrep på Ossietzky var et lavmål.
- Hamsun slo en mann som lå nede. Ossietzky satt i konsentrasjonsleir, sier Hagtvedt.
I norsk offentlighet støttet Dagbladet tildelingen, mens Aftenposten fordømte den.
«Tilgi dem, for de vet neppe hva de gjør!» Det skrev Aftenposten på lederplass, mens Dagbladet på sin side hyllet pristildelingen.
- Dagbladet hadde Ragnar Vold som utenriksredaktør. Ingen så nazismen så klart som Dagbladet på 1930-tallet, sier Hagtvedt.
- Mens Aftenposten foretrakk et brunt diktatur framfor et rødt, sier Hagtvedt.
Ossietzky døde i 1938 av tuberkulose som han fikk i konsentrasjoneleieren.

DAGBLADETS MANN: Dagbladet var Ossietzkys avis i Norge. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
DAGBLADETS MANN: Dagbladet var Ossietzkys avis i Norge. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer