Fikk hjerteinfarkt

BÆRUM (Dagbladet): Takket være naboens snarrådige innsats er skuespilleren Trond Brænne (46) i live. For to uker siden ble han rammet av et kraftig hjerteinfarkt. - Det er utrolig at jeg lever, sier Brænne.

At han brant lyset i begge ender, nekter han ikke for. Med fire- fem timers søvn per natt, konstant opptatt med arbeid og 40- 50 sigaretter i døgnet var det ikke så rart at Trond Brænne møtte veggen.

- Jeg fikk aldri noe forvarsel. Jeg trodde ikke at dette skulle hende meg, sier han.

Døden nær

Tirsdag for to uker siden våknet Brænne grytidlig alene på soverommet med brystsmerter. Kona og datteren var i New York, og sønnene lå på hvert sitt soverom i underetasjen.

- Jeg kom meg på beina, og var sikker på at jeg skulle dø.

- Prøvde å få opp døra, men maktet ikke. Fikk tak i telefonen og ringte til naboen i etasjen over. Jeg klarte ikke å snakke, men hun kom ned og skjønte hva som skjedde.

Minutter seinere var Brænne i ambulansen på vei til Bærum sykehus. Derfra ble han sendt direkte til operasjonsbordet på Rikshospitalet. Blodtilførselen i en stor hjerteåre var blokkert, men legene fikk åpnet den.

Ny livsstil

- Det var i siste liten. Hadde ikke nabokona handlet så raskt, ville jeg vært død nå, sier Brænne, som ble skrevet ut av sykehuset i helga. Han er foreløpig sykemeldt ut året. Dagene rusler av gårde i et helt annet tempo enn før han ble syk. Tanken på hvor skjørt livet er, er der hele tida.

- Plutselig kommer tristheten over meg. Blir lett deprimert, men det går bra.

- Jeg tenker over livet, og at jeg må legge om livsstilen. Slutte å tette igjen hver eneste ledig tid i almanakken med en ny jobbavtale. Men det viktigste: Jeg skal aldri mer røyke. Har vært storrøyker i 25 år.

Brænne ser fram til å ta det roligere, gå turer med Troy, familiens trofaste fuglehund.

Må si nei

Trond Brænne skulle på scenen på Oslo Nye Teater samme kveld som infarktet slo til. Dagen før spilte han inn sin første episode i TV2-såpa «Hotel Cæsar», men det ble også hans siste. Hans bok nummer 15, den ferske ungdomsboka «Vidundermiksturen» får han ikke lansert etter planen. Brænne holdt også på med innlesing av tre radioteaterstykker.

Og mens Dagbladet intervjuer Brænne, ringer Terje Kristiansen fra Imax-kinoen i Oslo og vil ha ham til å legge stemme på en film.

- Beklager, Terje, men jeg har akkurat fått hjerteinfarkt, sier Brænne nesten unnskyldende i telefonen - og legger til at det ikke er den første jobbtelefonen som er kommet.

Men infarktet har ikke bare skremt Brænne. Det har gitt mange av skuespillerkollegene i Oslo en tankevekker. Eller som Mari Maurstad skriver i sin bokhilsen til ham:

«Dette har satt en støkk i oss. Her gjelder det å bremse.»