Anmeldelse: Sverre Mørkhagen, Ibsen

Fikk Ibsen barn med 13-åring?

Sverre Mørkhagen har skrevet en imponerende og modig biografi som forandrer vårt syn på Henrik Ibsen.

I NYTT LYS: Sverre Mørkhagens nye, store Ibsen-biografi kaster nytt lys både over dikteren og diktningen hans, mener anmelderen. Foto: NTB SCANPIX
I NYTT LYS: Sverre Mørkhagens nye, store Ibsen-biografi kaster nytt lys både over dikteren og diktningen hans, mener anmelderen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trenger vi allerede en ny biografi om Henrik Ibsen? Ja, hevder Sverre Mørkhagen.

Etter å ha lest hans monumentale bok «Ibsen», er jeg ikke i tvil om at han har rett. Det er en strålende og uhyre interessant bok. Ja, rett ut sagt en modig biografi.

Livsskildring

Som den første seriøse biografen tar Mørkhagen opp spørsmålet om hvor mange barn utenfor ekteskapet Ibsen egentlig hadde. Det viser seg å kaste nytt lys både over mannens liv og verk.

Mørkhagen har gitt boka undertittelen « … den mærkelige Mand». Ved å skildre Ibsens liv fra fødselen i 1828 til hans død i 1906, tegner han et sammensatt bilde av mannen.

Han vokste opp som et av fem barn i en velstående familie i Skien inntil faren gikk konkurs i 1835. På 1840-tallet arbeidet han som apoteker i Grimstad, og der skrev han sitt første teaterstykke. Siden følger vi ham videre på den utrolige karrieren som teatermann og dramatiker i Bergen og Christiania, før han i 1864 reiste i selvvalgt eksil til Roma, Dresden og München. Først i 1891 vendte han tilbake til Kristiania.

Personlig synes jeg høydepunktene i boka er den tette og detaljerte skildringen av livet før eksilet. På mesterlig vis beskriver biografen vennene i den så kalte Hollenderkretsen i Christiania, teatermiljøet og forelskelsene i Bergen, og konkurransen mellom de ulike teaterscenene i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer