«Fikk igjen på skatti, no he ho silikon i tatti»

Hvordan ble Vassendgutane Norges nest største band?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da Madrugada i januar slapp albumet «Madrugada», solgte de tretti tusen plater før albumet var å finne i butikkene. Nå puster Vassendgutane fra Ørsta det som er Norges største band akkurat nå i nakken.

I går meldte Farojournalen at fjerdeplata «XO», som slippes 7. april, allerede har passert et forhåndssalg på 20 000.

- Det er litt morsomt, da vi begynte bandet var vi bare en gjeng med kompiser som drakk litt øl og slett ikke hadde planer om å spille blant folk. Men så ballet det på seg og publikum likte det vi gjorde. Nå bare håper vi at folk liker plata, det er tross alt de som bestemmer om det går bra, sier vokalist og låtskriver Sindre Aam til Dagbladet.no.

Festcountry

Han forteller at de ikke lader like hardt opp til konsertene nå som før, men at det er viktig å holde takt med publikum.

- Vi kaller musikken vår «festcountry». Det er rart med den stilen der, alle liker den, selv de hippeste diskofolka. De synes vi lager en egen stemning og det er lett å bli revet med, forteller Aam.

Vassendgutane fikk sitt store gjennombrudd med tredjealbumet «Ungkar med dobbeltseng» i 2006. Plata solgte 48 800 eksemplarer. Aam tror at det er de livlige låtene og tekstene, som handler om enkle, dagligdagse ting som skjer på bygda, som er oppskriften til suksessen.

Aldri et kvinnfolk!

Vassendgutane har forhåndssolgt over 20 000 av det nye albumet, «XO». Foto: Promo
Vassendgutane har forhåndssolgt over 20 000 av det nye albumet, «XO». Foto: Promo Vis mer

- «Ungkar med dobbeltseng» handler for eksempel om én i bandet som har vært ungkar i alle år. På soverommet har alt vært klart i årevis, dobbeltsenga har vært oppredd, en pakke med gummi har ligget klar, men det var aldri et kvinnfolk på det soverommet!

Men under over alle under, nå har bandmedlemmet fått seg dame. Dermed måtte Sindre finne seg noe nytt å skrive om. Han forteller at låtene på «XO» også handler om det dagligdagse, alt fra pupper, kjønnsoperasjoner, USA og folk med store campingbiler.

- Låta om silikonpuppene går slik: «Fikk igjen på skatti, no he ho silikon i tatti». Tatti er det vi kaller pupper i Ørsta, du må passe på å skrive det riktig. Men tekstene er ikke grove, vi bruker ikke stygge ord og det er ikke noe sex i dem, mener Aam.

Eget selskap

Vassendgutane gir ut platene på eget selskap. Da de tok runden hos de store norske plateselskapene for noen år siden, var det ingen som ville ha dem. Nå har alle de multinasjonale vært i kontakt, men Vassendgutane er fornøyd med hvordan de har det.

- Slik vi ser det er et plateselskap er et selskap som har penger, og som skal hjelpe folk uten penger. Jeg synes vi har klart det brukbart selv. Men målet vårt da vi startet var egentlig at vi aldri skulle snakke om penger, sier Aam.

De ser på seg selv som et liveband.

- Men grunnen til at vi er et bra liveband er at folk kan tekstene våre fordi de har kjøpt platene. Det er derfor stemningen blir så bra, mener Aam, som skal spille 80 konserter fram til november.

Vassendgutane har forhåndssolgt over 20 000 av det nye albumet, «XO». Foto: Promo
Vassendgutane har forhåndssolgt over 20 000 av det nye albumet, «XO». Foto: Promo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer