«Fæbrik»:

- Fikk ikke hodet over vann

Til helga går festivalen «Fæbrikstad» av stabelen. Fæbrik-damene Jenny Skavlan og Mari Nordén forteller om et intenst år og hvordan de har vært en støtte for hverandre i stormen.

STÅR SAMMEN: I forkant av «Fæbrikstad» har festivalen fått kritikk opptil flere ganger gjennom sommeren. Mari Nordén og Jenny Skavlan forteller om hvordan de har taklet det. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet

STÅR SAMMEN: I forkant av «Fæbrikstad» har festivalen fått kritikk opptil flere ganger gjennom sommeren. Mari Nordén og Jenny Skavlan forteller om hvordan de har taklet det. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå er det mange nerver som bygger seg opp.

Det sier Jenny Skavlan (37) og Mari Nordén (33) når vi møter dem på kontoret til Fæbrik. Det er bare dager igjen til de, og resten av syinfluenserne i Fæbrik, Ingrid Bergtun (31) og Ingrid Vik Lysne (32) inviterer til festivalen «Fæbrikstad» i Vikingskipet på Hamar.

- Det ligger mye forventninger, spenning og frykt til dette arrangementet. For det har aldri blitt gjort noe liknende før.

Til nå har 4900 kjøpt billetter til det som skal bli den første sy- og klesfestivalen i Norge, inspirert av data-festivalen «The Gathering».

På Fæbrik-kontoret fyller stoffruller, skisser, symaskiner og målebånd hver kvadratmeter, og et stort kart over Vikingskipet dekker oppslagstavla.

MØNSTER: Medlemmene i Fæbrik har nøye valgt ut et mønster til en jakke som 700 personer skal sy under festivalen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
MØNSTER: Medlemmene i Fæbrik har nøye valgt ut et mønster til en jakke som 700 personer skal sy under festivalen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Mange tror det er en syfestival i Fredrikstad, men det stemmer jo ikke. Vi syntes bare navnet var morsomt, sier Skavlan og ler.

- Vi har brukt mye tid på å kommunisere hva dette arrangementet faktisk er, forteller hun.

- Presset ned prisen

Festivalpasset uten sykurs koster 350 kroner. 700 av «Fæbrikstad»-deltakerne har betalt 2500 kroner for å delta på selve sykurset.

Der skal de både sy ei jakke, og prøve å sette Guinness rekord i sying.

Men i forkant av festivalen, er ikke alle like fornøyde med arrangementet.

Tidligere i august skrev Dagbladet at flere av deltakerne reagerer på at de må printe ut mønsteret til jakka på egen hånd, før de ankommer det influenser-arrangørene omtaler som «Nordens grønneste festival».

FORBEREDELSER: Sy-influenserne har planlagt festivalen i nesten et år. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
FORBEREDELSER: Sy-influenserne har planlagt festivalen i nesten et år. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Mønsteret for hele jakka teller 80 sider. Noen av deltakerne mener at det tar lang tid, og at det ikke er særlig miljøvennlig å printe ut så mange ark selv.

Deltakerne på sykurset må også ta med eget stoff og egen symaskin, og må i tillegg dekke reise, kost og losji.

Ifølge Fæbrik-damene har den positive responsen og engasjementet for arrangementet vært enorm de siste ukene, og de hevder de har gjort det de kan for å holde prisen lavest mulig.

- Kurset hadde hatt en annen pris hvis vi skulle hatt med stoff og mønster til alle 700 som skal delta. Dette arrangementet koster så mye penger og vi har presset ned prisen så langt det går, sier Skavlan.

- Ikke så strenge

På hjemmesiden til Fæbrik opplyses det om hvilke stoffer som passer seg best til jakka som skal sys.

Og selv om mange trolig kommer til å kjøpe et helt nytt stoff til jakka, oppfordrer også Fæbrik deltakerne til å ta med overskuddstekstiler eller gamle tekstiler.

- Og så strenge er vi ikke. Vi kan ikke sørge for at alt er gjenbruk, sier Skavlan.

- Vi oppfordrer til at gjenbruk er det beste, men det å sy handler også om at man kan lære seg å lage sine egne drømmeplagg. Å bli 100 prosent grønn er ikke vår motivasjon. Vi ønsker å lære folk et håndverk som gjør det lettere og morsommere å ta bærekraftige valg, fortsetter hun.

Blant deltakerne er det, ifølge Nordén og Skavlan, flere som i forveien kjenner godt til Fæbrik, men også deltakere som ikke kjenner dem like godt.

- Det er kanskje der litt av kritikken har kommet, fordi de ikke har fått med seg at vi er en bedrift som er basert på PDF-mønstre. Da er det noen som mener at det kan være litt utfordrende. Men vi prøver å hjelpe og støtte dem så langt det går, sier Nordén.

VIKINGSKIPET: Festivalen skal arrangeres i Vikingskipet i Hamar, inspirert av «The Gathering». Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
VIKINGSKIPET: Festivalen skal arrangeres i Vikingskipet i Hamar, inspirert av «The Gathering». Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Sinnssykt intenst år

Når Dagbladet møter Nordén og Skavlan er det ei drøy uke til festivalen går av stabelen. En festival de har brukt nesten et år på å få i stand.

Men på veien har de erfart flere viktige ting. Både om seg selv og om å arrangere en stor festival, forteller de.

- Vi har lært at det er viktig å ha bra folk rundt seg. Vi jobbet med dette selv i lang tid, før vi etter hvert fikk med oss profesjonelle som tidligere har arrangert festivaler. Det var en stor lettelse, forteller Nordén.

Skavlan forteller at hun har lært at man personlig ikke kan kontrollere alt.

- For oss er dette et veldig personlig prosjekt, og vi brenner veldig for saken. Vi har så lyst til å skape en positiv opplevelse, så vi jobber med å ikke ta ting for personlig, sier hun.

- Det er alltid noen som ikke blir fornøyde, men generelt er det et stort engasjement.

Og spesielt for Skavlan har det vært en intens vår. I et innlegg på Instagram delte influenseren i sommer at hun nesten hadde gått på veggen.

STØTTE: Jenny Skavlan og Mari Norden forteller om at de alle har hatt vanskelige perioder det siste året, og at de finner en støtte i hverandre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
STØTTE: Jenny Skavlan og Mari Norden forteller om at de alle har hatt vanskelige perioder det siste året, og at de finner en støtte i hverandre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg er ufattelig glad for at vi er flere som jobber med prosjektet. Det var et sinnssykt intenst år hvor det både har skjedd flere ting på jobb og personlig, forteller hun og legger til:

- Jeg fikk ikke helt hodet over vann og fortsatte å kave. Jeg har fått gjort mye, men det har hatt en pris.

Skavlan forteller at hun var tilbake på jobb fire uker før startskuddet går for syfestivalen.

- Det var da det skulle jobbes, men kroppen sa stopp. Nå jobber jeg litt redusert, for å spare krefter til «Fæbrikstad».

- Som søstre

Til helgen fylles altså Vikingskipet med bruktklær-marked, «strikkelandsby», foredrag og politiske debatter med næringsministeren. Ifølge Nordén kommer alt fra 10- til 80-åringer fra hele landet til festivalen, og vil møte mange likesinnede.

- For oss er motivasjonen kraften i å gjøre dette sammen. Vi håper at folk blir inspirert og føler at de er en del av en stor masse med mennesker som ønsker forandring, sier Skavlan.

Med lang tids intense forberedelser har det for Fæbrik-gjengen vært viktig å fordele arbeidsoppgavene.

- Jeg tror noen bedriftspsykologer sier at man ikke må bli for personlig med kollegene sine. Det har vi ikke klart. Vi er veldig tette kolleger, forteller Nordén.

- Vi er veldig påkoblet hverandres psykiske helse, kropp og familie. Vi kaller oss søstre. Sånn sett er vi en uvurderlig støtte for hverandre, forteller Skavlan.

Hver uke har kollegene møter der de sjekker inn med hverandre, der de spør hverandre hvor mange prosent de er på.

NERVER: Jenny Skavlan og Mari Norden forteller at de gleder seg til festivalen, selv om de også er spent på hvordan det skal gå. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
NERVER: Jenny Skavlan og Mari Norden forteller at de gleder seg til festivalen, selv om de også er spent på hvordan det skal gå. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Når jeg er på 10, er heldigvis noen andre på 90. Den dagen alle er på 20, må vi nok roe litt ned, sier Nordén.

Men Fæbrik-damene vil ikke stoppe toget. For de har alle et brennende behov for å sprenge litt grenser og for at livet ikke blir for «A4».

- Det er en velsignelse og en forbannelse, forteller de.

Festivalen nærmer seg, og damene på Fæbrik-kontoret begynner å kjenne på spenningen.

- Jeg gleder meg som faen. 20 stress, 80 glede. Ting skal fortsatt planlegges og hukes i land, forteller Nordén.

- Det blir en kjempefest. Og etter vi er ferdige, kommer vi til å ville gjøre det igjen. Noe kommer kanskje til å gå til helvete, men nå føler vi at det går etter planen og at vi har kontroll, sier Skavlan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer