Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision Song Contest

Fikk ikke ønsket oppfylt. Tel Aviv blir Eurovision-by

Tel Aviv blir vertsby for neste års Eurovision Song Contest - ikke Jerusalem.

VANT: - Neste gang i Jerusalem! jublet israelske Netta Barzilai da hun vant Eurovision Song Contest med låta «Toy» i mai. Nå er det klart at hun ikke fikk sitt ønske oppfylt. Foto: Francisco Leong / NTB Scanpix.
VANT: - Neste gang i Jerusalem! jublet israelske Netta Barzilai da hun vant Eurovision Song Contest med låta «Toy» i mai. Nå er det klart at hun ikke fikk sitt ønske oppfylt. Foto: Francisco Leong / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tel Aviv har blitt valgt som vertsby for Eurovision Song Contest i 2019. Dette skriver Eurovision Song Contest i en pressemelding.

- Tel Aviv presenterte en kreativ og overbevisende søknad på alle nødvendige områder. Byen ble valgt etter en omfattende søknadsprosess, hvor Jerusalem og Eilat også var sterke kandidater som vertsbyer for verdens største musikalske arrangement, som når over 200 millioner seere internasjonalt, heter det i pressemeldingen.

Tel Aviv er Israels neste største by, med et innbyggertall på 400 000 mennesker.

Pressemeldingen avslører også at konkurransens semifinaler vil avholdes i Tel Aviv 14. og 16. mai, mens hovedfinalen avholdes 18. mai.

Diskusjonen om vertsby begynte umiddelbart etter at Netta stakk av med seieren i Eurovision Song Contest i Lisboa i mai med den høneklukkende låta «Toy».

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! jublet artisten før hun sang vinnerlåten for andre gang.

VANT EUROVISION: Israelske Netta stakk av med seieren i Eurovision Song Contest med låta «Toy». Nå har en nederlandsk TV-kanal laget en parodi som får flere til å reise bust. Video: Eurovision / BNNVARA Vis mer

- Politisk

Flere reagerte på utsagnet, deriblant Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

- Dette er politikk. «Neste år i Jerusalem» er et budskap som veldig mange jøder bruker. Det har en stor symbolsk betydning. Det er en setning som viser at «til slutt skal alle jøder samles i sitt land», i Sion, som er Jerusalem. Det er det artisten sier til verden, sa Henriksen Waage til Dagbladet.

Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved PRIO. Hun mente at en finale i Jerusalem ville være et tydelig politisk budskap.

- For Israel er det selvfølgelig morsomt å vinne Eurovision, akkurat som det er for andre land. Men det som for Israel er et større poeng, er at dette blir brukt politisk til å markere Israels eksistens som stat, deres tilknytning til Europa og «det gode selskap», og det Israel mener er deres rett til Jerusalem.

Oppfordret til boikott

I løpet av uka har kampanjen «Boikott Eurovision 2019 i Israel» vært en het potet, som ble ekstra varm ved hjelp av et leserbrev publisert i The Guardian.

Flere europeiske kunstnere og kulturfolk viste i brevet sin støtte til de palestinske kulturorganisasjonene og journalistene som startet boikotten tilbake i juni.

Originalkampanjens hovedpåstand er at Israel bruker Eurovision til å «kunstvaske apartheid».

I Norge har 24 musikere meldt sin støtte, ifølge hjemmesidene til protesten som ble lansert denne uka. Blant annet Moddi, Marthe Valle, Mari Boine, Aslak Heika Hætta Bjørn, Jørn Simen Øverli, Nosizwe, Bugge Wesseltoft og Nils Petter Molvær.

EUROVISION: Israel er en av storfavorittene til å vinne årets Eurovision. De stiller med en låt som kan virke inspirert av metoo-bevegelsen. Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av tirsdagens semifinale. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Vis mer Vis mer

- Konflikten virker å bli mer og mer brutal. Etter mitt syn er Israel en okkupasjonsmakt og de bruker Eurovision til å normalisere seg overfor Vesten og resten av verden. Slik situasjonen er for palestinerne nå, er det viktig å bruke enhver anledning til å vise motstand, sa jazzmusiker og trompetist Nils Petter Molvær til Dagbladet.

Den israelske ambassaden i Norge mente at boikotten er skammelig, og kalte det en «kollektiv avstraffelse av ni millioner israelere».

- Besøk Israel så ser du at apartheid-påstanden er løgn. Vi har en arabisk minoritet på 20 prosent som nyter de samme rettighetene som alle andre. Det er skammelig å boikotte Israel over en ikke-politisk sangkonkurranse, sier ambassaderåd Dan Poraz til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!