Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Fikk ikke si «penis»

Det er 25 år siden «Friends» kom på lufta. Nå byr serieskaperne på nye avsløringer om suksesserien.

JUBILEUM: 22. september er «Friends», en av tidenes største TV-suksesser, 25 år. Reporter: Madeleine Liereng. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag er det 25 år siden den aller første episoden av «Friends» hadde premiere.

Episoden er også blitt kjent som «The One Where it All Began», eller bare «The First One», og den aller første scenen har nok brent seg fast på netthinna hos mange.

Den litt bortskjemte Rachel Green kommer stormende inn døra til kafeen Central Perk, på leting etter sin barndomsvenninne Monica Geller. Der møter hun resten av vennegjengen: Chandler, Ross, Joey og Phoebe.

Slik begynte eventyret som skulle vare i ti år og totalt 236 episoder.

Kranglet om kondom

Som en hyllest til jubilanten, ble to av episodene vist på Tribeca TV Festival sist fredag. Der stilte også serieskaperne Marta Kauffman og David Crane, samt produsent Kevin S. Bright, opp for å svare på spørsmål fra publikum.

Trioen kunne dessuten by på flere nye avsløringer om den populære serien.

For eksempel måtte produksjonsteamet forhandle med NBC gjentatte ganger om kanalens standarder. Marta Kauffman husker spesielt godt en diskusjon som dreide seg om bruken av et kondom i serien, ifølge Entertainment Weekly.

- Vi hadde en episode hvor Monica og Rachel krangler om hvem som skal få bruke det siste kondomet. Begge ville ha sex den natta, begge var i forhold, det var en stor kveld for dem begge, og det var bare étt kondom igjen. Vi kunne vise boksen, vi kunne riste boksen så du kunne høre kondomet, men vi kunne ikke si kondom, minnes hun.

VENNER FOR LIVET: Her er karakterene Rachel (Jennifer Aniston), Phoebe (Lisa Kudrow) og Monica (Courteney Cox) fra serien «Friends». Foto: Warner Bros TV / Bright/Kauffman/Crane Pro Television
VENNER FOR LIVET: Her er karakterene Rachel (Jennifer Aniston), Phoebe (Lisa Kudrow) og Monica (Courteney Cox) fra serien «Friends». Foto: Warner Bros TV / Bright/Kauffman/Crane Pro Television Vis mer

- Fikk ikke si «penis»

Fra kanalens side var ikke dette den eneste føringen som ble lagt for TV-serien, skal vi tro serieskaper David Crane.

- Det var en gal verden. Når vi først begynte, kunne du si «penis». Men så, tre år etter at vi hadde startet opp, bestemte de seg for at du ikke kunne si «penis», forteller han.

- Du kunne ikke si «brystvorte» i begynnelsen. Du kunne si «penis», men ikke «brystvorte», legger Kauffman til.

Ifølge Crane ble «penis» lagt til lista over godkjente ord i sesong sju.

I et intervju med Today avslører Kauffman, Crane og Bright dessuten at radarparet Monica og Chandler ikke alltid var ment å bli sammen.

- Ettersom serien utviklet seg, fortalte den oss hvor den ville gå. Vi visste ikke egentlig at Chandler og Monica kom til å ende opp sammen før den episoden i London, hvor de våkner i ei seng sammen, forteller Crane, og fortsetter:

- Og publikum ble helt sinnssyke. Egentlig skulle det være en liten greie, et lite morsomt feilsteg. De var så flotte sammen, og det fortsatte å gi oss historier.

- Joey og Monica

At serien endte opp med navnet «Friends», var heller ikke gitt. Da Kevin Bright, Martha Kauffman og David Crane skapte suksesserien, var de på et lavpunkt i karrierene sine. Den forrige serien deres, «Family Album», var nylig blitt kansellert av NBC, går det fram av et intervju serieskaperne gjorde med NBC News i 2004.

- Dette var ei tid hvor framtida var mer som et spørsmålstegn. Kanskje det var fordi det var sånn vi følte det akkurat da, men vi så på det spørsmålstegnet og tenkte: Det er interessant! Alle kjenner den følelsen, forteller Kauffman til NBC.

Og det var ut av den følelsen at serieskaperne lagde en pitch på sju sider til en TV-serie som fikk navnet «Insomnia Cafe». Dette var i desember 1993.

NBC kjøpte ideen, og TV-serien fikk etter hvert tittelen «Friends Like Us». Men ikke alt ble helt som de hadde planlagt. Den aller største endringen var en romanse mellom to av hovedkarakterene, som aldri fikk spilles ut i live.

- Først planla vi at den største kjærlighetshistorien skulle være mellom Joey og Monica. Det var før vi skrev manuset, mens vi bare pitchet ideen til NBC.

Ifølge Kauffman ville de at romansen skulle være mellom de to karakterene, fordi de virket å være mest seksuelle av seg.

- Da vi pitchet showet, ante vi ikke at det skulle bli Ross og Rachel. Det var noe vi oppdaget mens vi skrev manuset, forteller David Crane til NBC.

- Emma går i terapi

Selv om dørene til universet de skapte ble stengt for 15 år siden, gir serieskaperne oss likevel et lite gløtt inn til karakterenes verden.

Mange lurer kanskje på hvordan det har gått med Ross og Rachels datter Emma? Hun går i terapi, fordi hun ikke fikk nok oppmerksomhet i sine første år, kan Crane opplyse:

- Hun var bare ikke i nok episoder. Jeg tror hun antakeligvis har mye å jobbe gjennom akkurat nå, sier han til Today.

Og Phoebe? Hun har sin egen kult, ifølge Bright.

- Det er en veldig positiv kult, slår han fast.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media