Fikk Jah fra Cardigans og Kent

Den svenske soulsangeren Titiyo (33) har fått hjelp fra rockerne i Cardigans og Kent på sin nye plate. Og suksessen er et faktum.

I Sverige ligger «Come Along» som nummer to på hitlistene, bare slått av Roxettes nye album. Peter Svensson fra Cardigans og Jocke Berg fra Kent har skrevet alle de elleve låtene på «Come Along».

Ukjent i Norge

- De skriver mye sammen og har gitt ut en plate i Sverige som heter «Paus». De hadde lyst til å skrive låter i en annen sjanger, og jeg hadde lyst til å lage noe annet enn rendyrket soul eller triphop-soul. Så vi møttes på halvveien, med produsent Tore Johansson i midten, sier Tityo Jah.

«Come Along» er Tityos fjerde album, og hennes første siden 1997. I Sverige er Tityo en etablert artist - i Norge vet nesten ingen hvem hun er. Men det kan fort snu seg.

Hippiefamilie

Tityo begynte å synge offentlig som 18-åring i farens band.

- Faren min er trommeslager, og jeg har vokst opp med musikk i en prog- og hippiefamilie. Så da jeg var 18, ble jeg med i bandet hans, Ahmadu Jah Highlife Orchestra, som spilte vestafrikansk musikk. Da var jeg litt blyg, men jeg lærte veldig mye om å stå på scenen. Og da Orup ville ha en svart kordame, fikk jeg jobb hos ham, jeg tror jeg var med ham på fem turneer.

Debutsingelen kom i 1989, albumet i 1990.

- Det har vært moro hele tida, og jeg er takknemlig for at det er gått så bra. Men jeg innså egentlig ikke at dette var jobben min før jeg ga ut «Extended» i 1997. Den solgte ikke så mye. Da skjønte jeg at jeg måtte begynne å tenke alvorlig på karrieren min, sier Titiyo.