Fikk jobb gjennom blogg

Tonje fikk jobb gjennom bloggen sin, mens Bjørn ble bloggkjendis. Start din egen blogg.

Start din egen blogg her

Dagbladet.no har lansert Blogging.no, der du selv kan delta i bloggrevolusjonen.

Men hvorfor, og hvordan, blir man en blogger? Dagbladet.no tok en prat med to av Norges mest kjente bloggere, Tonje Brustuen og Bjørn Stærk.

Tonje er kvinnen bak Spaltet.net, der hun både fører en dagbok og kommer med mer politiske ytringer.

Men det hele startet med Idol.

- Jeg husker ikke helt hvorfor jeg begynte med blogging, det skjedde vel etter at jeg satt og surfet en kveld. Men det første innlegget skrev jeg i frustrasjon over at Maria ble stemt ut av Idol, sier hun til Dagbladet.no.

Nå går spalten mer i politikk enn Idol. Lesja-jenta har flyttet til Oslo, der hun studerer psykologi, og har ikke tv lenger.

- Da blir det jo lite å irritere seg over der.

Og bloggingen har gitt resultater. Tonje har lyst til å bli profesjonell skribent, og har nå fått sin første jobb. Annenhver uke skriver hun en fast spalte i avisa Utrop.

- Så blogginga har jo noe for seg. Jeg har fått mer tro på at jeg har lyst til å leve av det skrevne ord, og at jeg kan det, sier Tonje.

Bjørn Stærk er dataprogrammerer, og mannen bak bloggen bearstrong. Han begynte å blogge for alvor etter 11. september 2001.

- Jeg ønsket å følge mer på hva dette dreide seg om og hva bakgrunnen var, sier Bjørn Stærk.

Hans engelskspråklige blogg fikk etterhvert et internasjonalt publikum, og ble en av de mest profilerte i Norge. «Det kjøligste hodet og den skarpeste pennen blant norske bloggere» skrev VGs Anders Giæver nylig.

- En hyggelig og meningsfull hobby, sier han selv om bloggingen sin.

Selv om de er to av de mest profilerte bloggerne i Norge er det lite glam og kjendisliv. Man blir ikke gjenkjent på gata selv om man er en profilert blogger.

- Nei, det har aldri skjedd meg. Og hvis det skjer en dag kommer jeg til å løpe, sier Tonje.

- Vil du ha masse oppmerksomhet er det ikke sikkert du får det gjennom blogging. Du må ha en motivasjon for å skrive som er uavhengig av det å få et stort publikum, sier Bjørn.

Og hva er deres beste tips til ferske bloggere?

Bjørn: - Ikke vær kjedelig. Det skal mye til før du får et ordentlig publikum. Det er ikke selve bloggingen som er interessant, det er hva du skriver i bloggen. Det er viktigere at man har en god blogg enn at man har en blogg.

Tonje: - Først og fremst, kjør gjennom et skriveprogram med stavekontroll. Ingenting er mer irriterende enn masse skrivefeil. Tenk godt igjennom hva du skriver om andre. Og så må en sette litt høy standard for seg sjøl, selv om dette er en lavterskelgreie så går det an å redigere seg selv litt før en setter noe på trykk.

Og hva bør man absolutt ikke gjøre?

- Skriv minst mulig om katten din. Med mindre den kan snakke eller er veldig spesiell så bør pusen få leve sitt eget liv, sier Tonje.

SPALTET: Tonje Brustuen skriver Spaltet.net, en av Norges mest kjent blogger.
MENINGSSTERK: Bjørn Stærk har en av de skarpeste pennene i den norske bloggsfæren.