Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«13 Reasons Why» sesong 2

Fikk kjeft for ungdomsserie om selvmord. Nå tar Netflix grep

Slik forbereder de seerne på ny «13 Reasons Why»-sesong.

NY SESONG: I 2018 slipper Netflix sesong to av «13 Reasons Why». Denne videoen skal gjøre seerne i bedre stand til å snakke om temaene som tas opp i serien. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «13 Reasons Why» ble en internasjonal TV-snakkis i fjor vår.

Serien handler om 17 år gamle Hannah (Katherine Langford), som spiller inn 13 kassetter før hun tar sitt eget liv. I hver kassett trekker hun fram en person hun mener har skyld i at hun valgte å dø, og i siste episode vises selvmordet.

Mange hyllet Netflix for å ta opp et viktig tema, mens andre fryktet at serien kunne føre til smitteeffekt. Flere norske eksperter Dagbladet snakket med i fjor, var sterkt kritiske til serien.

Mye tyder på at Netflix har tatt kritikken på alvor.

Vil starte en samtale

I forkant av sesong to, som er ventet i løpet av 2018, har strømmegiganten sluppet en informasjonsvideo om «13 Reasons Why».

  • Se videoen øverst i saken.

I videoen, som er publisert på Youtube, snakker Katherine Langford og flere av hennes skuespillerkolleger om seriens tematikk, som involverer både selvmord, seksuelt overgrep og rusmisbruk.

- Ved å rette søkelyset mot disse vanskelige temaene, håper vi at serien kan hjelpe seerne med å starte en samtale, sier Langford i videoen.

Har opprettet hjelpenettsted

Videoen springer ut av en global undersøkelse gjennomført av Northwestern University, på oppdrag fra Netflix, i kjølvannet av forrige sesong.

Undersøkelsen, som er gjengitt på Netflix' hjemmesider, viste at 71 prosent av tenåringer og unge voksne følte at de kunne relatere til serien, og at nærmere tre fjerdedeler av seerne hadde revurdert sin behandling av andre mennesker etter å ha sett «13 Reasons Why».

TRAILER: Første sesong av Netflix-serien «13 Reasons Why» følger tenåringen Clay i sin søken etter sannheten om klassekameraten Hannah, som han er forelsket i, og hennes beslutning om å avslutte sitt eget liv. Sesong to er ventet i løpet av året. Video: Netflix Vis mer Vis mer

Men undersøkelsen viste også at foreldre savnet verktøyer som kunne hjelpe dem å ta opp temaene fra serien med sine barn. Dette behovet går Netflix nå i møte.

Som en del av verktøykassa til tenåringer og foreldrene deres, har Netflix opprettet et eget nettsted for serien.

I Norge leder lenka til Mental Helses nettsted «Si det med ord».

Selv om neste sesong ikke er ventet før seinere i år, var Netflix tidlig ute med å røpe detaljer fra de kommende episodene. Allerede i mai i fjor avslørte de fem ting seerne kan vente seg i sesong to.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!