KLOVNEFILM: Horror-filmen er basert på Stephen Kings bok med samme navn. Video: Warner Bros. Pictures. Vis mer

Stephen Kings «It»

Fikk livredde barn til å skjelve og gråte. Nå går publikum bananas

«It» spiser billettrekorder.

(Dagbladet): Filmatiseringen av Stephen Kings «It» har gjort det svært bra etter at den hadde kinopremiere fredag. Monsterklovnen sopte inn hele 117 millioner dollar i åpningshelgen i USA, i tillegg til 62 millioner dollar andre steder i verden, skriver Time. Totalt har den dermed omsatt for 179,2 millioner dollar.

Dette er den beste åpningshelgen noensinne for en film som har premiere i september, og en av de sterkeste åpningshelgene dette året.

I USA er den kun slått av «Skjønnheten og udyret», som dro inn 174,8 millioner dollar i statene, og «Guardians of the Galaxy vol. 2», som hadde en omsetning på 146,2 millioner dollar.

I Norge gikk filmen rett til topps på listen over helgens mest sette filmer, og 69.573 nordmenn fikk den med seg under premierehelgen.

Flere rekorder

Den slår også rekorden for beste åpningsdag for en thriller med R-klassifisering, som betyr at barn under 17 år frarådes å se filmen. I tillegg er det den beste åpningshelgen noensinne for en film basert på en bok av Stephen King, ifølge Hollywood Reporter.

Det var knyttet store forventninger til filmatiseringen av grøsserklassikeren fra 1986, om klovnen Pennywise, som kidnapper og dreper barn. TV-versjonen fra 1990 ble svært populær, og nyinnspillingen hadde derfor store sko å fylle.

Utelandske anmeldere har vært positive. Colliders Haleigh Foutch skriver at hun elsker filmen.

«Den er alt jeg ønsket meg. Sykt skummel, Skarsgård er perfekt som Pennywise og «the Losers» er perfeksjon», skriver hun.

To filmer

Filmen følger de syv barna i «The Losers' Club», som må kjempe mot sin verste frykt når barn forsvinner sporløst fra byen Derry.

Klovnen Pennywise er opprinnelig et monster, som tar form etter det ofrene frykter mest.

Dette er den første av i alt to filmer, basert på Stephen Kings roman. Mens den første vil ta for seg historien slik den utspiller seg mens hovedpersonene er barn, vil den andre følge dem inn i voksenlivet når de returnerer til hjembyen hvor de igjen møter monsteret.

Spiller klovnen

Tim Curry spilte rollen som klovnen fra helvete i miniserien for TV i 1990, og har gjort et uutslettelig inntrykk som klovnemonster. I nyinnspillingen er det Bill Skarsgård som spiller rollen som den grusomme klovnen.

Skarsgård er sønn av skuespiller Stellan Skarsgård, og broren til skuespiller Alexander Skarsgård. I tillegg til «It» hadde også filmatiseringen av Stephen Kings bokserie «The Dark Tower» kinopremiere i år.