Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Russelåter 2017

Fikk massiv kritikk for drøy russelåt. Nå har de endret teksten

Playboy 2017-gjengen legger seg flate. 

NY TEKST: Etter massiv kritikk har russelåta «Playboy 2017» fått ny tekst. Tidligere lød tekstlinja ovenfor «Er du tretten er du med», noe som vakte reaksjoner blant annet hos politiet. Foto: Skjermdump / Youtube
NY TEKST: Etter massiv kritikk har russelåta «Playboy 2017» fått ny tekst. Tidligere lød tekstlinja ovenfor «Er du tretten er du med», noe som vakte reaksjoner blant annet hos politiet. Foto: Skjermdump / Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Er du tretten er du med/Når du suger så gå ned» lød en av tekstlinjene i den spesialskrevne låta til russebussen Playboy 2017 fra Bergen.

Flere reagerte sterkt på den kontroversielle låta, som er produsert av Solguden og Mannen. Blant annet gikk politiet i Bergen ut og påpekte at det er straffbart å ha seksuell omgang med noen som er under 16 år.

Også medlemmer av russebussen har gått offentlig ut og fordømt egen russelåt.

- Jeg har en 13 år gammel søster og synes budskapet i sangen er avskyelig, sa Playboy 2017-medlem Andreas Svanevik til Dagbladet fredag.

Ny tekst

Svanevik sa også at medlemmene på bussen dessverre ikke har mulighet til å endre eller fjerne sangen selv.

- Men vi vil oppfordre artisten som har rettighetene om å fjerne eller endre den delen av sangen som omhandler 13-åringer. Jeg vil understreke at vi hadde slettet sangen om vi hadde hatt rettighetene til den, lød kommentaren fra Svanevik.

Produsentene har tatt oppfordringa på alvor. På lørdag ble en ny versjon av låta lagt ut på Youtube, med endret tekst.

«Er du søtten er du med/Når du suger så gå ned/Er du deilig så skal du få smake pikk» lyder de nye tekstlinjene.

Videoen har høstet nærmere 29 000 avspillinger på to dager.

- På ingen måte udrøy

I en SMS til Bergens Tidende skriver Benjamin «Solguden» Ødegaard Strand at de opplevde det som håpløst å forklare den egentlige meningen bak låta «når den fremsto så grotesk som den gjorde», og at de derfor har valgt å endre delene av sangen som kom verst ut.

- Låten er på ingen måte udrøy nå, men vi ønsker ikke å bli satt ved siden av noe så alvorlig som pedofili og voldtekt, skriver Ødegaard Strand i SMSen til BT.

Produsenten opplyser videre at Solguden og Mannen ønsker å gi 5000 kroner fra hver låt til 2018-kullet til Stine Sofies Stiftelse, som jobber for å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn.

- Kom feil ut

Fredag forsvarte Ødegaard Strand og Lasse «Mannen» Hagejordet den opprinnelige teksten overfor Dagbladet:

- Det er to setninger som står for seg selv. Vi har mange fans i trettenårsalderen, så i den første setninga legger vi at du er med, selv om du er tretten, sa Strand og Hagejordet.

- «Når du suger, så gå ned» er en setning for seg selv.

- Men den kommer like etter en setning om at trettenåringer også er «med». Skjønner dere at disse setningene lett kan sees i sammenheng?

- Det skjønner vi. Det er litt av trikset, sa produsentene fredag.

Samme dag la Playboy 2017 seg flate for den massive kritikken rundt låta deres.

- Det kom feil ut og det var ikke bra. Vi er blitt enige innad om å legge oss flate, sa bussmedlem Ole Sebastian Rolland, som også russepresident på Amalie Skram videregående skole, til Bergens Tidende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!