Fikk massiv kritikk fra historikere og politikere

Nå mister den danske storserien seere.

I DANSK KRIGSDRAMA: Jakob Oftebro har en av hovedrollene i den danske kanalen DRs største dramasatsning noensinne. Premieren ble fulgt av 1,7 millioner seere, men nå synker de gode seertallene. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
I DANSK KRIGSDRAMA: Jakob Oftebro har en av hovedrollene i den danske kanalen DRs største dramasatsning noensinne. Premieren ble fulgt av 1,7 millioner seere, men nå synker de gode seertallene. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

(Dagbladet): TV-serien «1864» skal være den danske kanalen DRs største dramasatsning noensinne, med et budsjett på svimlende 173 millioner kroner.

Da serien hadde premiere andre helga i oktober, så nærmere 1,7 millioner dansker norske Jakob Oftebro snakke dansk. Han har nemlig en av hovedrollene i serien.

Mistet 200 000 seere Nå kan det se ut som om seerne ikke setter seg ned foran skjermen hver gang Oftebro er å se. Ifølge den danske avisa Politiken ble episode 2 ble sett av 1.682.000 personer, mens 1.508.000 mennesker fikk med seg episoden som ble sendt i går.

Det betyr at serien har mistet nesten 200 000 seere siden premieren.

Serien handler om et skjebneår i Danmarks historie, da danskene mistet en tredjedel av sitt landareal etter et voldsomt nederlag i slaget ved Dybbøl.

Oftebros rolle er en bondegutt som verver seg til tjeneste.

- Tendensiøs Før TV-serien hadde premiere, fikk den massiv kritikk fra flere danske historikere og politikere.

Historikeren Rasmus Glenthøj var en av dem som reagerte.

- Filmfolk har selvfølgelig kunstnerisk frihet, men det er alltid et dilemma mellom kunstnerisk frihet og historisk korrekthet, sa han da ifølge danske Berlingske.

Flere andre historikere var også enige i kritikken. Politikeren Pia Kjærsgaard fra Danks Folkeparti kalte serien «et makkverk».

- Det er synd og skam, for da vi ga pengene fra Folketinget, håpet jeg at vi ville få en seriøs og kompetent fortolkning om 1800-tallets store drama, sa hun til avisa og fortsatte:

- Den er tendensiøs og politiserer uten skam.