BELASTNING: - Det er merkelig at en organist skal bestemme hvordan min mors begravelse skal være, sier Hanne Ringstad. Foto: Privat
BELASTNING: - Det er merkelig at en organist skal bestemme hvordan min mors begravelse skal være, sier Hanne Ringstad. Foto: PrivatVis mer

Musikk i begravelser

Fikk musikk-nei til morens begravelse. Nå vurderer Hanne å sende ekstraregning til kirka

Prest Gyrid Gunnes reagerer på at Hanne Ringstad ble nektet avspilling av morens favorittsanger i begravelsen hennes.

(Dagbladet): - Kirken må bli mer åpen og tenke gjennom hva slags maktposisjon de har i forhold til pårørende. Evangeliet har ingen formening om musikk bør framføres live eller i opptak.

Dette sier Gyrid Gunnes, prest i Den norske kirke og stipendiat i VID vitenskapelige høgskole.

  • Les Gunnes' leserinnlegg her.

Presten har engasjert seg etter at Hanne Ringstad fikk nei fra Sørum kirke da hun ønsket at to av morens favorittsanger skulle spilles i begravelsen hennes.

Det er organisten i den enkelte kirke som har siste ordet når det gjelder den musikalske delen av seremonien.

- Mor var veldig glad i Josh Grobans «You Raise Me Up» og «Liten fuggel» med Vamp, og jeg vet at hun ønsket disse sangene spilt i sin egen begravelse. Men det sier altså kirka nei til. De har ingen problemer med sangene som sådan, men bare hvis de blir framført live i kirken. Det er nesten ikke til å tro! sier Ringstad til Romerikes Blad, som først omtalte saken.

SA NEI: Hanne Ringstad fikk ikke lov å spille verken Josh Grobans «You Raise Me Up» eller Vamps «Liten fuggel» i morens begravelse. Foto: Reuters, NTB scanpix
SA NEI: Hanne Ringstad fikk ikke lov å spille verken Josh Grobans «You Raise Me Up» eller Vamps «Liten fuggel» i morens begravelse. Foto: Reuters, NTB scanpix Vis mer

Restriktiv praksis

Støtteerklæringene har strømmet på etter at hun forrige uke gikk ut med sin historie.

- Jeg synes det er arrogant av kirken å stå på sitt, og sårt at vi blir tvunget til å velge en annen løsning enn det vi ønsket, sier Ringstad til Dagbladet.

Hun har leid inn en profesjonell sanger til morens begravelse i Sørum kirke i dag.

- Det er ingen dårlig løsning, men en løsning vi ble tvunget til. Jeg er fristet til å sende regningen til Sørum kirkelige fellesråd, sier hun.

ØNSKER ENDRING: Prest Gyrid Gunnes oppfordrer kirka til å si ja til opptaksmusikk. Foto: Niklas Lello
ØNSKER ENDRING: Prest Gyrid Gunnes oppfordrer kirka til å si ja til opptaksmusikk. Foto: Niklas Lello Vis mer

Organist i Sørum kirke, Jan Erik Stensrud, forsvarer i Romerikes Blad sin beslutning om ikke å tillate originalversjoner fra cd i Rønnaug Ringstads begravelse.

Han mener musikk på boks bryter med begravelsesseremoniens øvrige innhold, og sier at han strekker seg langt for å imøtekomme pårørendes ønsker.

Stensrud er ikke alene om en restriktiv praksis. Mange organister er tilbakeholdne med å slippe til ferdiginnspilt musikk i begravelser.

Sammenlikner med blomster

Nestleder i Musikernes fellesorganisasjon (MFO), Anders Hovind, har bakgrunn som kirkemusiker og kantor. Han forteller at det har vært en diskusjon rundt musikkbruken de siste 15 åra.

- Ferdig innspilt musikk har i økende grad utfordret levende musikk, sier han.

Hovind mener den musikken som skapes i øyeblikket har størst verdi.

- På samme måte som vi bruker levende blomster og ikke plastblomster i en begravelse, bør vi legge vekt på kvaliteten ved levende musikk. Det er overraskende mye som lar seg framføre på en god måte på orgel eller piano.

Han tror likevel på en viss fleksibilitet.

- Det bør vises forståelse fra begge sider dersom pårørende og organist har problemer med å bli enige. De av mine kolleger som står på sitt, blir satt i gapestokken. Derfor er det mange som kvier seg til å ta diskusjonen og heller etterkommer pårørendes ønsker.

Administrerende direktør Jan Willy Løken i Jølstad begravelsesbyrå i Oslo opplever tidvis at man får ulikt svar avhengig av hvilken organist som blir spurt.

- Hvis kirken ønsker å være en folkekirke, vil det nok være klokt at de mer imøtekommende kreftene vinner fram. Som oftest finner vi gode løsninger, men samtidig vil det være en klar fordel med en større forutsigbarhet både for de pårørende og begravelsesbyråene, mener han.

- Som prest ønsker jeg å etterkomme pårørendes ønsker. Men jeg har opplevd å komme i skvis mellom pårørende og organist, sier Gunnes.

Hun vil ikke overstyre organistene, men oppfordrer til en mer liberal linje.

- Dagens retningslinjer for bruk av opptaksmusikk i kirken bør revideres, konkluderer hun.

- Skygger unna

Hovind i MFO anklager kirka sentralt for å vise en unnvikende holdning.

- Kirken mangler fullstendig tydelige retningslinjer. Debatten om hvordan musikk brukes reiser en del prinsipielle spørsmål som kirken skygger unna.

Avdelingsdirektør Paul Erik Wirgenes i Avdeling for menighetsutvikling i Den norske kirke mener på sin side at retningslinjene er klare nok.

- Jeg ser dilemmaet. Men det er alltid en vanskelig grensegang i hvor stor grad du skal styre høyt utdannede fagfolk. En viss subjektivitet vil det alltid være.