OMDISKUTERT: På sosiale medier haglet det både med ris og ros i retning EM-finalekommentatorene Tom Nordlie og Christian Nilssen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
OMDISKUTERT: På sosiale medier haglet det både med ris og ros i retning EM-finalekommentatorene Tom Nordlie og Christian Nilssen. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Fikk nettet til å gå av skaftet under EM-finalen: - Jeg hadde vært en elendig hovedkommentator

«Er det sånn du klemmer kjerringa, Nilssen?»

(Dagbladet): Godt over 1,4 millioner nordmenn fulgte EM-finalen mellom Frankrike og Portugal søndag kveld, men det var tilsynelatende nesten like mange som diskuterte NRKs fotballkommentatorer Tom Nordlie og Christian Nilssen.

Foruten insektinvasjonen av møll på Stade de France og deres dragning til Cristiano Ronaldos ansikt, var Tom Nordlie blant de mest diskuterte samtaleemnene på Twitter under finalekampen, og det haglet med både hyllest og kritikk av kommentatorens mange humoristiske stikk.

- Klemmer kjerringa

Blant noen av vokalsidesporene til Nordlie var:

«Blir det mer møll her nå, Nilssen, så ber jeg om en caps. Nå har jeg åtte stykker på månetoppen». (Flomlysene på Stad de France hadde stått på i svært lang tid før kampstart og tiltrukket titusenvis av insekter)

«Han med reprisemaskinen er ikke akkurat lynvingen». (Når det tok lang tid å få opp repriser på skjermen)

«Er det sånn du klemmer kjerringa, Nilssen?» (Da Portugals Ricardo Quaresma tok et godt grep rundt halsen til Frankrikes Laurent Koscielny, kalte Nilssen halsgrepet for en «klem»)

- Ikke spesielt

Mandag ettermiddag landet NRK-eksperten på norsk jord etter en måned med fotballjobbing i Frankrike, og han tok seg tid til en oppsummering av EM-klimakset.

- Tom Nordlie, du var i slaget søndag kveld?

- Jeg vil ikke si at det var noe spesielt i går, men det var en vanskelig kamp å kommentere, særlig første omgang hadde mye dårlig spill. Jeg kan jo ikke prate kampen bedre enn den er, sier han til Dagbladet.

- Hva betyr egentlig at noe er «pølse i brød»?

- Det er gammelt fotballuttrykk, og betyr «å bli finta ut av banen», så det er ikke noe noe jeg har funnet på. Vi er godt forberedt, men jeg prøver å ikke lene meg for mye på manuset. Man må kunne prate fritt også.

- Ingen Bill Gates

- Hvordan er det å være så omdiskutert på sosiale medier at du topper Twitter-statistikken?

- Altså, jeg er ingen Bill Gates, så når du sier at jeg «trendet» på Twitter, så sier ikke det meg så mye. Sånt er ikke så viktig for meg, men at folk engasjerer seg, og at det er så mange seere er fantastisk.

- Hvordan er det å kommentere en EM-finale?

- Det er litt som å holde et foredrag, samtidig dreier seg ikke om oss i det hele tatt. Kampen er det viktigste, og kanskje 100 000 av seerne er skikkelig fotballkyndige. Målet mitt er å være folkelig, samtidig skal jeg få inn litt humor sammen med det fotballfaglige. Jeg kommenterer for vanlige folk, ikke trenere.

- Elendig hovedkommentator

- Var det en utfordrende kamp for deg og Christian Nilssen?

- Det skjedde ikke så mye på banen, så da kan man ta noen historier som seerne ikke får med seg. For eksempel at han som stormet utpå gresset ble tatt med en voldsomt fin takling. Det er lettere når det skjer tusen ting. Jeg tror forresten at jeg hadde vært en elendig hovedkommentator.

- Hvorfor det?

- Da skal du vite alt om alder, tidligere klubber og resultater i tidligere mesterskap. Du har huske-kunnskapen, som er det man vet og kan lese seg til, og så har du fagkunnskapen. Min oppgave som ekspert er å formidle forståelsen jeg har av spillet, og fortelle det på en folkelig måte.

- Trives du som kommentator?

- Ja, det er gøy, og når det som skjer går live på tv gir det et lite ekstra kick.

Skeid og ramadan

- Du ble ansatt som hovedtrener i Skeid i starten av mai og vant kamper på rekke og rad. Nå har dere tapt to kamper mens du har vært opptatt med EM. Er Skeid-gutta sure, tror du?

- Jeg stoler på dem som har ansvaret hjemme, men vår utfordring var blant annet at seks av spillerne våre markerte ramadan. Det er ingen tvil om at det går utover energien. Det gikk bra i to uker, men under de to siste var treningsinnsatsen og oppmøtet til laget for dårlig.

- Aldri tenkt på

- Hvor lenge skal du trene norske fotballag?

- Jeg veit da søren, det har jeg aldri tenkt på. Jeg har andre ambisjoner enn å være i 2. divisjon, men du kan si at jeg ikke er så jålete, hehe. Det passa seg sånn denne gangen. Det er kulere å jobbe på treningsfeltet enn å ha en kontorjobb.

- Hva er sommerplanene dine?

- Jeg skal feriere i Norge med familien, før jeg fortsetter med å trene Skeid. Da kampen var over i går merket jeg at det har gått i hundre. Man lever i ei boble, så det blir deilig med ferie.

Familien først

- Når slapper du skikkelig av?

- Jeg liker å være med familien, ha besøk med tilhørende gode samtaler med venner. Jeg slapper rett og slett av når jeg ikke har en dritt å gjøre.

- Hva er det viktigste i livet ditt nå?

- Det er familien, men kan jeg i tillegg jobbe med ting jeg kan, som fotball, tv-jobbing og foredrag så er det veldig hyggelig, sier Nordli.

- Usigelig arroganse

Og for de spesielt interesserte forklarte tromsøavisa iTromsø uttrykket «pølse i brød» slik i 2010:

«Den er velkjent historien om VIF-spilleren Leif Eriksen som fintet ut landslagsbacken Edgar Stakset fra Steinkjer så elegant at han for ut på grusen ved siden av banen og holdt på å kollidere med reklameskiltene. Leif Eriksen stoppet ballen, trådte på den med usigelig arroganse og ropte høyt etter Stakseth: «Ta med ei med sennep og ketchup til meg også, Edgar!»».