Anmeldelse: Morten Traavik - «Forræderens guide til Nord-Korea»

Fikk nordkoreanere til å framføre A-ha og Thorbjørn Egner

Hva slags forræder er egentlig Nord-Korea-farer Morten Traavik?

DIKTATURETS DISCO: «Intervensjonskunstneren» Morten Traavik hadde et prosjekt hvor han poserte med en disco-kule på fotografier fra ulike signatursteder i Nord-Korea. Foto: hentet fra boka
DIKTATURETS DISCO: «Intervensjonskunstneren» Morten Traavik hadde et prosjekt hvor han poserte med en disco-kule på fotografier fra ulike signatursteder i Nord-Korea. Foto: hentet fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nord-Korea er et land vi hører veldig mye om, men strømmen av informasjon er vanskelig å håndtere. Fra den ene vinkelen er landet et paradis for befolkningen, beskyttet av store ledere: Kim Il Sung, Kim Jong Il og Kim Jong Un. De er guddommelige universalgenier – vitenskapsmenn, oppfinnere, militære strateger, filosofer og poeter.

Fra motsatt vinkel er dette mørkets rike, en sammenhengende konsentrasjonsleir der folk sulter, tortureres, fornedres og deltar i gigantiske massemønstringer der de utstråler hardt disiplinert begeistring for regimet. Landet har i årevis vært den fremste hoggestabben for vestens hauker, sentralt i ondskapens akse. De truer «verdensfreden» med sitt knøttlille atomvåpenarsenal.

Ville motsetninger

Alle disse ville motsetningene er som hentet ut fra en tøvete Hollywood-fiksjon, men altså en realitet langt øst i Asia. Hva slags realitet kan dette være? Mysteriet Nord-Korea har fengslet den norske «intervensjonskunstneren» Morten Traavik og ført til en rekke kunstneriske tiltak gjennom sju år.

Han har fått nordkoreanere til å framføre sanger av A-ha og Thorbjørn Egner, han har latt norske soldater opptre som fargeplakater i koreansk masse-regi, han har fraktet det slovenske bandet Laibach til en konsertsal i Pyongyang og filmet det. Og mye annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer