Fikk ny kontrakt

Det begynte med guttedrøm og storkontrakt. Og endte med USA-fiasko. Men Babel Fish nekter å gi opp.

Nå satser bandet med fornyet optimisme og kontrakt med den norske underavdelingen av Warner Music. Dermed er et tre og et halvt år langt amerikansk eventyr/mareritt over for de norske musikerne.

Bandet som 20. november 1997 fikk storkontrakt med prestisjelabelen Atlantic, opplevde at plata deres ble liggende på selskapets New York-kontor for godt - uten å bli gitt ut i USA.

- Befriende

- Det er vanvittig at albumet vårt aldri kom ut i statene, men til slutt føltes det befriende å komme seg ut av kontrakten, sier vokalist og gitarist Tarjej van Ravens.

«Babel Fish» solgte pene 20000 i Norge. Den ble også gitt ut i flere andre land. Men altså ikke i landet der de hadde kontrakt.

- For utenforstående er det vanskelig å forstå hvordan man kan få en kontrakt, for så aldri å bli gitt ut?

- Ja, det oppleves ganske sært fra vårt ståsted også. Vi har fått en masse mer eller mindre gode forklaringer. Men kanskje de var ute etter et avskrivningsprosjekt? Det er ikke noe ukjent fenomen i musikkbransjen, sier van Ravens. Og legger til:

- Atlantic hadde nok tro på oss i utgangspunktet. Men helt bevisst gir de store selskapene kontrakt til flere artister enn de har tenkt å gi ut.

Komme seg ut

Det siste året har Babel Fish brukt på å komme ut av kontrakten. Atlantic nektet i første omgang å gi fra seg de vel 25 låtene Babel Fish spilte inn i løpet av kontraktsperioden.

- Det føltes ikke rimelig; Atlantic ville sitte på låtene våre, men de nektet å gi de ut! Løsningen ble å signe for Warner i Norge, som er under samme selskapsparaply som Atlantic, forteller de.

Gruppa har også tatt farvel med manager Thomas Erdtman, og starter dermed helt på scratch.

Strategien er klar for det nye albumet som nå spilles inn på Rodeløkka i Oslo: lokal forankring, global appell.

- Ambisjonene er fortsatt store. Den nye plata er et overskuddsprosjekt. Å komme seg ut av Atlantic-kontrakten hadde en forløsende effekt på oss. Nå er vi i angrepsposisjon igjen.

- Hatt lyst til å gi opp?

- Nei, til det har vi for mange bra sanger. Vi har aldri snakket om å gi oss.

<B>TILBAKE TIL START:</B> Simon Malm, Odd Harald Jensen, Tarjei van Ravens og Halvor Holter i Babel Fish er tilbake der de startet: i Waterfall Studio på Rodeløkka i Oslo.