Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fikk nynorsk-hyllest av statsministeren

Jon Fosse tildelt Nordisk råds litteraturpris.

VANT:
Jon Fosse mottok tirsdag kveld Nordisk råds litteraturpris på scenen i et fullsatt konserthus i Reykjavik. Fosse får prisen for trilogien «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd».
Foto: Eggert Jóhannesson / Morgunblaðið / NTB scanpix
VANT: Jon Fosse mottok tirsdag kveld Nordisk råds litteraturpris på scenen i et fullsatt konserthus i Reykjavik. Fosse får prisen for trilogien «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd». Foto: Eggert Jóhannesson / Morgunblaðið / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jon Fosse ble tirsdag kveld tildelt den prestisjetunge Nordisk råds litteraturpris for 2015.

Det lar seg ikke gå ubemerket hen, og statsminister Erna Solberg er blant gratulantene på sosiale medier. Hun hyller Fosse, og sender gratulasjonen på målformen han selv er blitt så kjent for; nynorsk.

«Gratulerer så mykje til Jon Fosse som vinnar av Nordisk råds litteraturpris med trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd» skriver Solberg på Twitter.

Kulturminister Thorhild Widvey og en rekke andre personer har også vært ute og gratulert Fosse på Twitter like etter at prisutdeling ble kjent litt før 22.00 i kveld.

Forhåndsfavoritt Som Dagbladet meldte tidligere var Fosse også forhåndsfavoritt til prisen, og han er den ellevte nordmannen som tar hjem utmerkelsen siden opprettelsen i 1962.

- Takk, takk, takk, sa Fosse fra scenen i kongress- og kulturhuset Harpa i Reykjavík tirsdag kveld.

Forfatteren påpekte at han «i og for seg har fått mange priser», men at han har fått de aller fleste for sin dramatikk eller for forfatterskapet generelt.

- For meg er prosa en minst like viktig som dramatikken. For tiden skriver jeg prosa, og så langt jeg kan se framover blir det prosa jeg kommer til å skrive, og ikke dramatikk, røpet Fosse.

- Denne prisen kom til veldig rett tidspunkt, for å si det sånn.

- Et verdensnavn Forfatter og anmelder Fredrik Wandrup sier at det er stort at Fosse fikk Nordisk råds litteraturpris.

-  Etter Nobelprisen, er Nordisk råds litteraturpris den største prisen nordisk forfatter kan motta. Det er mye ære forbundet med denne prisen, uten at det nødvendigvis betyr så mye i salg, sier forfatter og anmelder Fredrik Wandrup.

Fosse hadde på forhånd sagt at han ble litt skuffet om prisen tilfalt noen andre enn ham, ifølge NTB. Den skuffelsen slipper den kjente forfatteren å kjenne på.

Fosse vant for sin trilogi «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), og juryen omtalte bokserien som «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!