Fikk pengestøtte - lagde debutplate

Anne Lorentzens solodebutplate har kostet mye slit og svette. Uten pengestøtte på over 200 000 kroner hadde cd-en «Lykkens narr» neppe sett dagens lys. - Det ligger mye penger og venter på norske artister, sier hun.

Harstadværingen, som har bodd i Bergen siden midten på 80-tallet, har ikke noe problem med å beskrive seg selv som et grepa kvinnfolk med bein i nesa.

- Det har vært en lang prosess, både kunstnerisk og økonomisk, sier Anne Lorentzen om plata «Lykkens narr».

Mot og penger

Hun manglet verken ideer eller pågangsmot, bare penger. Men hun lot seg ikke stoppe der. Anne Lorentzen gikk i gang med å søke stipender og støtte i øst og vest. Til slutt hadde hun fått over 200 000 kroner.

- Jeg har søkt Kassettavgiftsfondet i fem år, og fikk til slutt 70 000 kroner pluss 20 000 i turnéstøtte. I tillegg fikk jeg 80 000 i utstyrsstøtte av Komponistenes vederlagsfond og 25 000 i underskuddsgaranti fra Fond for utøvende kunstnere. Jeg har også fått kunstnerstipend og kulturstøtte av blant annet Bergen kommune, sier Lorentzen.

Bremnes på trip-hop

Anne Lorentzen lager musikk som kan minne om en annen nordlending, nemlig Kari Bremnes. Hennes lett mystiske og melankolske trip-hop-inspirerte pop kan også likne på Anja Garbarek, Folk & Røvere og Helén Eriksens musikk.

- Selv kan jeg gjerne legge til Anne Grete Preus, Portishead, Nick Cave og Lori Anderson. Men jeg er ingen kopi, selv om jeg er inspirert av disse.

Hun regnes som en meget habil gitarist og har selv lydlagt albumet med gitarklanger. Forbildene er Peter Green, Terje Rypdal og jazzgitaristene Kenny Burell og Wes Montgomery.

«Kvinne søker kvinne»

Men hun har også gjort mye av den elektroniske programmeringen selv.

- Jeg kunne ingen ting, men kjøpte pc og musikkprogrammer, leste hundrevis av fagblader og lærte meg å programmere. Litt utypisk for jenter, som ofte har dataskrekk.

Tekstene handler om lykke og ulykke.
- De er følt og opplevd, som et destillat av mine følelser. Men det bør ikke nødvendigvis være meg de handler om.
«Kvinne søker kvinne» er satt sammen av fire «Noen som passer for meg»-innlegg i Dagbladet.

Anne Lorentzens viktigste samarbeidspartnere på plata har vært musiker Jan Tore Diesen og produsent Yngve L. Sætre.

<B>PROGRAMMERER:</B> Anne Lorentzen søkte og fikk penger.