Fikk Potter-boka i posten på tirsdag

Sikkerheten rakner.

(Dagbladet.no): 117 millioner sikkerhetskroner til tross – Harry Potter-forlagene klarer ikke å unngå lekkasjer. Tirsdag skrev Dagbladet.no om fotografier av boksidene i «Harry Potter and the Deathly Hallows» som sirkulerer på nettet.

Det er usikkert om disse er ekte, men det ser ikke ut til at det er så vanskelig å få tak i boka før tida som Rowlings forlag Bloomsbury har lagt opp til. Flere amerikanske Potter-fans, kanskje så mange som over 1000 personer, skal ha fått boka i posten allerede på tirsdag, melder nyhetsbyrået AP.

Sendte dem ut for tidlig

En av dem er dataingeniøren Jon Hopkins (25) fra Maryland. Han sier til avisa The Baltimore Sun at han ble svært overrasket over den tidlige leveransen, men har ingen planer om å røpe innholdet i den.

Han hadde bestilt boka fra DeepDiscount.com, som er i ferd med å sende bøkene i posten fra varehuset sitt i Chicago. Bøkene sendes ut basert på hvor lang tid de regner med at det vil ta å levere dem. Boka Hopkins fikk har enten blitt sendt for tidlig ved en feil, eller så har den brukt mye kortere tid enn beregnet.

Ifølge AP har det amerikanske Potter-forlaget Scholastic sagt at de vil gå til rettslige skritt mot både DeepDiscount.com og distributøren Levy Home Entertainment. Ifølge Scholastic skal omkring 1200 bøker ha blitt sendt ut for tidlig.

Anmeldt allerede

The Baltimore Sun har fått tak i en av dem, og publiserte sin anmeldelse av boka allerede i går:

I KØ: Flere Harry Potter-fans har allerede stilt seg i kø i London for å vente på at salget starter natt til lørdag. Foto: SCANPIX / SANG TAN / AP
I KØ: Flere Harry Potter-fans har allerede stilt seg i kø i London for å vente på at salget starter natt til lørdag. Foto: SCANPIX / SANG TAN / AP Vis mer

- Bok sju har ikke mindre gjennomslagskraft, men mangler mye av sjarmen og humoren som preget de tidligere romanene. Selv skrivinga er mer prosaisk, mindre fantasifull. (...) Men det boka mangler her, gjør Rowling opp for gjennom hardt tilegnet visdom - kanskje fra egen erfaring, skriver Mary Carole McCauley i anmeldelsen som du finner her.

NB: Anmeldelsen røper verken hvordan det går med Harry eller hvem som dør. Men den omtaler flere andre av hendelsene i boka, så dersom du ikke vil vite noe av det som skjer før du får lese det selv, bør du ikke klikke på denne linken.

En person som hevder å være blant de som fikk boka for tidlig, publiserte onsdag morgen en annonse på eBay, der han forsøker å selge den for 250 dollar.

«Det er sant. Jeg fikk et eksemplar av Harry Potter 7 17. juli, og den kan bli din allerede 19. juli. Fort deg,» skrev personen som kaller seg willpc og kommer fra Atlanta.

289 eksemplarer av boka er for øyeblikket til salgs på eBay, men flesteparten leveres ikke før etter lanseringsdatoen. Flere andre nettsteder forsøker derimot å selge det de hevder er eksemplarer av boka, og Scholastic har fått flere av dem til å stoppe salget.

Lett å få tak i?

Og er det egentlig så vanskelig å få lest boka før lanseringen? Forrige gang vi skrev om Potter-lekkasjer, postet ei 15 år gammel jente følgende melding i kommentarfeltet:

«Jeg tviler ikke ett sekund på at de har lekket. Jeg jobber i en bokbutikk, og i dag tok jeg i en Harry Potter-bok. Jeg åpnet den ikke da, selv om jeg hadde veldig lyst til å ta med meg en hjem. Ingen ville ha merket det, for de jeg jobber med, hadde garantert ikke giddet å skjekket det. Og når jeg, en snart 16 år gammel jente, kunne stjålet 100 bøker så lett, hvorfor skal ikke resten av verden kunne det?»

I går skrev VG om en 17-åring som hevdet å ha fått tak i boka via en bekjent i bokhandlerbransjen. Også han var overrasket over hvor enkelt det var å få tak i den tilsynelatende så hemmeligholdte boka.

Overbevist om at bildene er ekte

Og hva så med de avfotograferte boksidene, som kan lastes ned fra flere nettsamfunn? VGs bokanmelder May Grethe Lerum er overbevist om at de er ekte. Det samme er Emerson Spartz, webmaster for potter-nettstedet Mugglenet.com.

- Det er altfor detaljrikt til å være en forfalskning, sier han til AP.

J.K. Rowlings egen advokat, Neil Blair, bekrefter overfor Times Online at det ser ut som om deler av boka har blitt publisert på nettet.

- Det har vært noen fotografier av ting som ser ut til å komme fra omslaget eller tittelsidene til kapitlene, sier han

Scholastic har så langt ikke villet kommentere hvorvidt bildene viser den ekte boka eller ikke, men talskvinne Kyle Good sier til Ap at mange forskjellige manus har dukket opp på nettet, og flere av dem ser troverdige ut.

Hun sier til The Baltimore Sun at de forsøker å holde innholdet i boka hemmelig for fansens skyld.

- Fansen er de som virkelig bryr seg om å få boka, gå på midnattsfestene, ha det gøy og lese hele natta og helga. Det er både vårt og forfatterens mål å forsikre oss om at alle kan få boka samtidig, sier hun.

- Salget tar ikke skade

Rowling postet i går en melding på hjemmesiden sin der hun ber om at folk ignorerer «all feilinformasjonen som popper opp på nettet og i pressen».

- Jeg vil be alle som kaller seg Potter-fans om å hjelpe til med å bevare hemmeligheten ved plottet for alle de som ser fram til å lese boka samtidig på lanseringsdatoen. Om svært kort tid vil dere få vite alt! skriver Rowling.

Det er imidlertid lite trolig at alle lekkasjene vil skade salget av «Harry Potter and the Deathly Hallows». Nettbokhandelen Amazon.com har ifølge The Baltimore Sun allerede forhåndssolgt over 2,1 millioner eksemplarer av boka.

- Jeg kan ikke tenke meg et eksempel på utgivelseslista vår der salget har tatt skade av slikt. Ingen av lekkasjene kommer til å skade salget av Potter, sier Paul Bogaards til AP.

Han er markedsdirektør hos Alfred A. Knopf, som ga ut Bill Clintons «My Life». Også den ble forsøkt hemmeligholdt fram til lanseringsdatoen, uten hell. Men det hindret ikke boka fra å bli en gigantisk salgssuksess.

FIKK DEN FOR TIDLIG: "Harry Potter and the Deathly Hallows" skal ha blitt sendt ut til flere amerikanere fire dager for tidlig.
UTE ALT? Til tross for strenge sikkerhetstiltak ser det ut til at flere har fått tak i den siste Potter-boka allerede.
VOKTES GODT: Bak denne døra hos seksjonsleder Borghild Nelson i Tanum, Oslo, voktes Harry Potter-bøkene.
HOLD DET HEMMELIG: J.K. Rowlings ber Potter-fansen om å hjelpe til å holde plottet hemmelig til lanseringsdagen.