Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fikk pris av prinsessen

Saabye Christensen drukner i priser for «Halvbroren»: Den norske leserprisen Bokhandlerprisen Brageprisen Nominert til Litteraturkritikerprisen Nominert til Nordisk Råds Litteraturpris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå begynner det å bli trangt i premieskapet til Lars Saabye Christensen. I går mottok han fra prinsesse Märtha Louise en av de største prisene hittil for «Halvbroren».

For under Bokbadet på Rockefeller i Oslo i går kveld ble nemlig den aller første Den norske leserprisen delt ut, i regi av De norske Bokklubbene. 6500 medlemmer hadde stemt, og i valget mellom 25 boktitler fra 2001, hadde 55 prosent valgt «Halvbroren».

Mange priser

- Veldig hyggelig, sier Lars Saabye Christensen, som så ut til å bevare fatningen med sjekken på 50000 kroner i hendene.

- Dette er ekstra fint fordi det er en pris fra leserne selv.

Allerede har Saabye Christensen blitt tildelt Bokhandlerprisen og Brageprisen for «Halvbroren». I tillegg er han også nominert til både Litteraturkritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris. Boka er foreløpig oversatt til åtte språk, og desimaltallet begynner å stå tungt til høyre i mannens kontoutskrift.

Musiker igjen

- Det blir lite skriving nå for tida. Jeg starter opp 6. juni klokka 08.30 igjen, spøker Saabye Christensen.

- Men det er fint å kunne reise rundt for å snakke om litteratur og få kontakt med litterært interesserte mennesker. Det blir en stadig viktigere del av jobben for forfattere.

Til høsten starter en promoteringsrunde i de skandinaviske landene. Men aller først skal forfatteren på plateturné med sitt gamle band Norsk Utflukt. I mars kommer CD-en «Det blå arret».

Nok en vinner.

En annen lykkelig forfatter på Rockefeller i går kveld var Aleksander Melli. Den store prisvinneren i leserkåringen får nemlig dele ut en ekstrapris til en lovende forfatter. «En slags stafett i å være grei,» som Saabye Christensen sa det.

Også Melli kom seg av gårde med en sjekk på 50000 kroner.

- For meg personlig er det Lars Saabye Christensen og de andre store forfatterne som har vært kongelige. En stor oppmuntring, sier Melli, som allerede i dag har noen viktige ærend i banken. Og til våren kommer en ny novellesamling fra hans hånd, «Guruliv».

NOK EN PRIS:Prinsesse Märtha Louise, som kom uten følge av forloveden Ari Behn, delte ut den aller første utgaven av Den norske leserprisen. Foruten æren og en klem fra prinsessen ventet en sjekk på 50000 kroner og skulpturen «Hemmeligheten» av Kjell Erik Killi Olsen.
Hele Norges coronakart