Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fikk pris for Holocaust-rap:
- Tråkket over en grense

Protestene har stått i taket etter at en av Tysklands største musikkpriser ble gitt til rappere som mange mener har antisemittiske tekster.

PRIS NEDLAGT: Da rapperne Kollegah (t.h) og Farid Bang fikk pris for et album mange mener inneholder antisemittiske tekster, vakte det store protester i Tyskland. FOTO: NTB Scanpix
PRIS NEDLAGT: Da rapperne Kollegah (t.h) og Farid Bang fikk pris for et album mange mener inneholder antisemittiske tekster, vakte det store protester i Tyskland. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): En av Tysklands største og mest prestisjefylte musikkpriser, Echo, er lagt ned etter at en av musikkprisene ble gitt til et bestselgende rap-album med tekster som mange mener er antisemittiske.

Bakgrunnen for nedleggelsen er de sterke reaksjonene som kom da rapperne Kollegah og Farid Bang ble tildelt pris for albumet «Jung, Brutal, Gutaussehend 3», eller «Ung, brutal, pen 3» på norsk.

Blant låtene på albumet er «1815», hvor rapperne beskriver kroppene sine som «mer definerte enn Auschwitz-innsatte», og låten «Gamechanger», hvor dette er en av tekstlinjene: «Lag et nytt holocaust, kom 'an med molotoven» (som i molotovcoctail, red.anm). Ifølge The Guardian har også tidligere låter av rapperne anti-jødiske referanser.

Den tyske musikkbransjeforeningen BVMI har kommet med en uttalelse om at «Merkevaren Echo er så skadet at en helt ny begynnelse er nødvendig».

- Veldig problematisk

Erle Marie Sørheim, litteraturanmelder i Dagbladet, er bosatt i Tyskland og jobber med en dokumentarbok om nordmenn i Tyskland under andre verdenskrig. Hun mener teksten i låtene spiller på en sjokkeffekt. Rapperne selv har uttalt at de ikke er antisemitter.

- Tekstene bærer preg av å skulle sjokkere, og er på mange måter litt barnslige. Men man må se tekstene i den store sammenhengen, og da blir det veldig problematisk. Det sender ut veldig dårlige signaler, om at det å bruke holocaust som sjokkeffekt skal aksepteres, sier Sørheim.

Etter at Kollegah og Farid Bang fikk musikkprisen har en rekke artister levert tilbake sine priser i protest, skriver Independent.

Blant dem er rockeren Marius Müller-Westernhagen, som uttalte at han skulle levere tilbake alle de syv Echoene han hadde vunnet siden 1990-tallet.

Leverte prisene tilbake

- Da musikere som hadde fått prisen før begynte å levere den tilbake, ble det veldig symboltungt, sier Sørheim.

Campino, frontfigur i punkbandet «Die Toten Hosen» og en svært kjent artist i Tyskland, kom også med krass kritikk under selve utdelingen. Fra scenen sa han at han liker provokasjon, men «for meg personlig, tråkker man over en grense når provokasjonen er kvinnefiendtlig, homofobisk, høyreekstrem og antisemittisk», skriver Hollywood reporter. Publikum ga Campino stående applaus.

- Han er en gammel punker, og han er ikke redd for å provosere. Han synes provokasjon er viktig i kunsten, men at det finnes en grense, sier Sørheim, som mener det sier litt når denne typen kritikk kommer fra en som Campino.

- Den tyske offentligheten blir veldig satt ut når slike ting skjer. Tanken i Tyskland er at «jødeforfølgelsen skal aldri skje igjen», så med en gang noe sånt skjer er det ramaskrik, sier Sørheim.

- Vurderer å forlate Tyskland

Felix Klein, Tysklands nyutnevnt leder for antisemittismekommisjonen, uttalte at jøder nå vurderer å forlate Tyskland, etter en rekke tilfeller av angrep med rasehat, skriver The Guardian.

- Det er helt forståelig at de som er redd for sikkerheten til barna sine vil vurdere å forlate Tyskland, sa han under sitt første møte med pressen i Berlin, som fant sted etter musikkprisutdelingen.

- Jeg hører det fra mine jødiske venner. Men vi må gjøre alt vi kan for å unngå det, sa han.

Klein uttalte at han håpet å få bedre oversikt over hva som fyrer oppunder slik antisemittisme, og «løse det som en kirurg».

Ba om unnskyldning

Tyskland har opplevd flere antisemittiske hendelser den siste tiden, blant annet et angrep på en israelsk mann med det jødiske hodeplagget kippa, på gata i Berlin. Ifølge The Guardian ble han slått med et belte av en syrisk flyktning, som nå er i politiets varetekt.

Josef Schuster, president for Jødisk råd i Tyskland, rådet jøder til ikke å bære kippa i urbane strøk. Samtidig oppfordret religiøse ledere i flere tyske byer om å ikke gi etter for antisemittisme.

Den ene rapperen bak albumet, Kollegah, har bedt om unnskyldning for Auschwitz-teksten, skriver BBC. Han uttalte også på kvelden for utdelingen at han ikke ønsket å delta i en politisk debatt, og at de bare var der for å feste.

Rappernes plateselskap BMG har også uttalt at de er imot antisemittisme, og at de vil bidra til en kampanje mot dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media