Fikk pris for Holocaust-rap:
- Tråkket over en grense

Protestene har stått i taket etter at en av Tysklands største musikkpriser ble gitt til rappere som mange mener har antisemittiske tekster.

PRIS NEDLAGT: Da rapperne Kollegah (t.h) og Farid Bang fikk pris for et album mange mener inneholder antisemittiske tekster, vakte det store protester i Tyskland. FOTO: NTB Scanpix
PRIS NEDLAGT: Da rapperne Kollegah (t.h) og Farid Bang fikk pris for et album mange mener inneholder antisemittiske tekster, vakte det store protester i Tyskland. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av Tysklands største og mest prestisjefylte musikkpriser, Echo, er lagt ned etter at en av musikkprisene ble gitt til et bestselgende rap-album med tekster som mange mener er antisemittiske.

Bakgrunnen for nedleggelsen er de sterke reaksjonene som kom da rapperne Kollegah og Farid Bang ble tildelt pris for albumet «Jung, Brutal, Gutaussehend 3», eller «Ung, brutal, pen 3» på norsk.

Blant låtene på albumet er «1815», hvor rapperne beskriver kroppene sine som «mer definerte enn Auschwitz-innsatte», og låten «Gamechanger», hvor dette er en av tekstlinjene: «Lag et nytt holocaust, kom 'an med molotoven» (som i molotovcoctail, red.anm). Ifølge The Guardian har også tidligere låter av rapperne anti-jødiske referanser.

Den tyske musikkbransjeforeningen BVMI har kommet med en uttalelse om at «Merkevaren Echo er så skadet at en helt ny begynnelse er nødvendig».

- Veldig problematisk

Erle Marie Sørheim, litteraturanmelder i Dagbladet, er bosatt i Tyskland og jobber med en dokumentarbok om nordmenn i Tyskland under andre verdenskrig. Hun mener teksten i låtene spiller på en sjokkeffekt. Rapperne selv har uttalt at de ikke er antisemitter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer