Fikk revet av hånda i stygg arbeidsulykke

Alvorlige ulykker blir dokumentar på TV2.

ET STED I ØSTFOLD (Dagbladet): Med et hyl river Kjell Arne Nordby (62) seg løs fra saga. Han raver mot sine kolleger med avrevet armen.

14 minutter seinere er ambulansen på plass.

Det blir mye dramatikk når TV2 presenterer dokumentarserien «Alarm 113».

Alarmen går For første gang i Norge har et tv-team samarbeidet tett utrykningspersonell og sykehus - i denne serien er AMK-sentralen og Sykehuset Østfold som er basen.

REALISTISK: For et halvår år siden fikk Kjell Arne Nordby, her spilt av Jan Sjølli, kuttet av seg armen. Nå viser TV2 dokumentar av virkelige hendelser fra ulike steder i Østfold - og hvordan det til slutt gikk med de skadde og deres redningspersoner. På bildet ser vi ambulansegutta Peter Andersson, Rune Solmyr og Trond Ellingsen - samt Ermin Filekovic (Glenn-Eric Moe), Christoffer Hængsle Knudsen (foto) og Marius Stedjan (lyd). Foto: Anders Grønneberg
REALISTISK: For et halvår år siden fikk Kjell Arne Nordby, her spilt av Jan Sjølli, kuttet av seg armen. Nå viser TV2 dokumentar av virkelige hendelser fra ulike steder i Østfold - og hvordan det til slutt gikk med de skadde og deres redningspersoner. På bildet ser vi ambulansegutta Peter Andersson, Rune Solmyr og Trond Ellingsen - samt Ermin Filekovic (Glenn-Eric Moe), Christoffer Hængsle Knudsen (foto) og Marius Stedjan (lyd). Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Dette skal ikke være showpreget, men et informativt program om hva som skjer når alarmen går.

Det sier leder ved ambulanseseksjonen i Indre Østfold, Olav Kristiansen.

I en slintre Dagbladet er til stede når filmteamet rekonstruerer en virkelige hendelse en oktoberdag i fjor høst. Det er en liten time igjen av arbeidsdagen.

Så skjer det: saga, som Kjell Arne Nordby trodde var avslått, flyr rundt med flere tusen omdreininger i minuttet.

DEN FUNKER: - Armen er nesten som ny, neste høst blir det elgjakt igjen, sier Kjell Arne Nordby og viser fram armen.

Foto: Anders Grønneberg
DEN FUNKER: - Armen er nesten som ny, neste høst blir det elgjakt igjen, sier Kjell Arne Nordby og viser fram armen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg kjente bare et slag i armen, så satt den fast. Jeg tok høyrehånda og dro venstre løs. Blodet sprutet og den hang i en slintre, forteller Kjell Arne Nordby.

Han er sine kolleger - spesielt krigsveteranen Ermin - evig taknemmelig.

Og ikke minst selvsagt ambulansepersonellet og legene ved Rikshospitalet, som sydde på armen.

Holdt hodet kaldt Ermin Filekovic er en bosnisk krigsveteran som har sett avrevne lemmer før. Han beholdt hodet kaldt og visste hva han måtte gjøre. Hånda ble stabilisert og spjelket.

LIKHET:  Jan Sjølli ligner på Kjell Arne Nordby - her med sminkør Michelle Johansen. Foto: Anders Grønneberg
LIKHET: Jan Sjølli ligner på Kjell Arne Nordby - her med sminkør Michelle Johansen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Han gjorde alt riktig. Vi dannet oss et bilde hvor mye blod pasienten hadde mistet, fikk han inn i ambulansen, ga ham intravenøst og smertestillende, sier Peter Andersson.

Ambulansepersonellet på tre skjønte raskt at de ikke skulle til basen, sykehuset i Fredrikstad. Med blålys satte de kursen mot Oslo. Rikshospitalet er landets eneste sykehus som har spesialisert seg på å sy på avrevne lemmer.

Ved bevissthet Luftambulansen ble varslet, men Seaking-helikoptret var ikke helt ferdig med et pågående oppdrag.

Ambulansen ville nå Rikshospitalet på under tre kvarter.

- Det ble vurdert om vi skulle kjøre helikoptret i møte, men en omlasting ville brått tatt 15-20 minutter. Det ville ikke gi noen tidsgevinst, sier ambulansegutta.

Før det var gått tre timer, lå Nordby på operasjonsbordet. Ambulansepersonellet kommuniserte via AMK-sentralen i Fredrikstad, som varslet Rikshospitalet. Et stort apparat ble satt i gang, leger innkalt og operasjonsstua klargjort. Da ambulansen ankom sykehuset, var pasienten fortsatt ved bevissthet, men sterkt traumatisert.

Alt ender godt «Alarm 113» er først og fremst en serie om hva som skjer når ulykka er ute. Gjennom 12 episoder blir vi tatt med på dagligdagse hendelser på AMK-sentralen, som tar imot nødmeldinger - og deretter koordinerer ambulansepersonell og sykehus.

Serien tar for seg alvorlige ulykker, fra kollisjoner til hjertestans. Felles for alle er at det ender godt.

BLODIG:  Slik så det ut, her holder produsent og regissør Jon Sverre Høiden håndrekvisitten. Foto: Anders Grønneberg
BLODIG: Slik så det ut, her holder produsent og regissør Jon Sverre Høiden håndrekvisitten. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Vi møter Kjell Arne Nordby på kontroll hos overlege Lars-Eldar Myrseth ved ortopedisk avdeling, som forteller at Nordby har vært heldig:

- Han fikk optimal førstehjelp og kom på operasjonsbordet innen de første kritiske timene.

Klar med børsa - Kjell Arne gikk glipp av elgjakta. Men til høsten skal han være klar med børsa, sier Myrseth.

Han opplyser at de klarer å redde to tredeler av tilfeller med avrevne kroppsdeler, og stort sett dreier det seg om fingre og hender. To tredeler av disse får god funksjon.

TESTING: Makaber testing må til før kamera går. Foto: Anders Grønneberg
TESTING: Makaber testing må til før kamera går. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Dette er en solskinnshistorie, sier Myrseth, mens Nordby demonstrerer ved å la fingrene danse - de beveger seg og kan føle kulde, varme og smerte - som de skal.

Må trå varsomt - Pressen må alltid vise tilbakeholdenhet med å vise bilder fra ulykker.

Det sier fagmedarbeider på Institutt for Journalistikk og etikkekspert, Gunnar Bodahl-Johansen, til Dagbladet.

- Her er det spesielt viktig å trå varsomt.

Rekonstruksjon Men han har få betenkeligheter med den nye TV2-satsingen, som rekonstruerer virkelige ulykkeshendelser med skuespillere og statister.

EKTE: Ambulansepersonellet Peter Andersson, Rune Solmyr og Trond Ellingsen spiller seg selv. Foto: Anders Grønneberg
EKTE: Ambulansepersonellet Peter Andersson, Rune Solmyr og Trond Ellingsen spiller seg selv. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Her virker det som om produsentene og TV2 utviser stor grad av varsomhet, sier Bodahl-Johansen.

Siden de involverte er trukket med, så tviler han på at det skal oppleves som ubehagelig for dem det gjelder.

Folkeopplysning Så lenge man ikke krenker ofrenes og de pårørendes integritet, har ikke etikkeksperten noe imot at man lager tv av ulykker.

- Det er ikke uvanlig å lage dokumentarer om skadde mennesker, sier han.

HANDLET RASKT:  Ambulansesjåfør Peter Andersson viser hvordan det foregikk i virkeligheten. Foto: Anders Grønneberg
HANDLET RASKT: Ambulansesjåfør Peter Andersson viser hvordan det foregikk i virkeligheten. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han legger også vekt på det pedagogiske ved «Alarm 113», som viser hvordan et stort hjelpeapparat fungerer.

- Dette kan også fungere som folkeopplysning, sier Gunnar Bodahl-Johansen.

AMBULANSEN: Inn i ambulansen og i full fart mot Rikshospitalet. Foto: Anders Grønneberg
AMBULANSEN: Inn i ambulansen og i full fart mot Rikshospitalet. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
ET LITE MIRAKEL: Lars-Eldar Myrseth ved Rikshospitalet er blant landets mest erfarne leger som har spesialisert seg på å sy på avrevne lemmer ved Rikshospitalet sammen med Kjell Arne Nordby. Foto: Anders Grønneberg
ET LITE MIRAKEL: Lars-Eldar Myrseth ved Rikshospitalet er blant landets mest erfarne leger som har spesialisert seg på å sy på avrevne lemmer ved Rikshospitalet sammen med Kjell Arne Nordby. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
FÅ BETENKELIGHETER: Etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen har ikke noe imot å lage dokumentarer og rekonstruksjoner av ulykker, så lenge ofrene blir tatt med og tatt vare på. Foto: Frank Karlsen
FÅ BETENKELIGHETER: Etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen har ikke noe imot å lage dokumentarer og rekonstruksjoner av ulykker, så lenge ofrene blir tatt med og tatt vare på. Foto: Frank Karlsen Vis mer