Fikk rollen på fødestua

Lena Kristin Ellingsen fikk sønnen Ivan og en av hovedrollene i Nils Gaups nye film samme dag. Se de første bildene fra filmen.

OPPTAK: Innspillingen av NIls Gaups nye film Glassdukkene er i full gang i Tromsø, og skal være ferdig i løpet av 25 dager. Her er hovedrolleinnehaverne Lena Kristin Ellingsen og Stig Henrik Hoff ved Prestvannet i Tromsø. Fotograf Peter Mokrosinski til venstre. Foto: Ingun A. Mæhlum
OPPTAK: Innspillingen av NIls Gaups nye film Glassdukkene er i full gang i Tromsø, og skal være ferdig i løpet av 25 dager. Her er hovedrolleinnehaverne Lena Kristin Ellingsen og Stig Henrik Hoff ved Prestvannet i Tromsø. Fotograf Peter Mokrosinski til venstre. Foto: Ingun A. MæhlumVis mer

Den døde studenten Lise Beck ligger på en presenning på bakken, miniskjørtet og toppen er dekket av ei boblekåpe. Den erfarne etterforskeren Aslak Eira, spilt av Stig Henrik Hoff (48), står bøyd over henne med en alvorlig mine.

Sola truer med å sprenge gjennom skydekket og skape trøbbel for filmcrewet, som startet dagen med regn. Da sola forsvinner er fotograf Peter Mokrosinski, som står bak både Millenium-filmene og Wallander-serien, klar med kamera. Her er ingen tid å miste.
Spilles inn i Troms I løpet av 25 innspillingsdager i Troms skal Jorun Thørrings bok «Glassdukkene» bli til den første av tre filmer med den samiske etterforskeren i hovedrollen. De to neste skal spilles inn i løpet av 2014, og det totale budsjettet er på over 45 millioner kroner.

-Den store forskjellen på denne historien og andre krimhistorier er at den utspiller seg i nord. Dette er en sjanger som lever av eksport, og vi konkurrer med de beste i Europa. Da må vi by på noe annet enn storbykrim. Her er det omgivelsene som gjør historien interessant, det eksotiske og det samiske aspektet gjør at vi skiller oss ut. Naturen her er unik, sier produsent Tomas Backström.

PRESTVANNET: Hektisk aktivitet under filminnspillingen ved Prestvannet i Tromsø. Filmregissør NIls Gaup i blå jakke, innspillingsleder Henrik Henziger i helsvart og hovedrolleinnehaver Stig Henrik Hoff til høyre. Foto: Ingun A. Mæhlum
PRESTVANNET: Hektisk aktivitet under filminnspillingen ved Prestvannet i Tromsø. Filmregissør NIls Gaup i blå jakke, innspillingsleder Henrik Henziger i helsvart og hovedrolleinnehaver Stig Henrik Hoff til høyre. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Dagens scener filmes ved Prestvannet i Tromsø, et populært turområde på toppen av øya.

Lyden utfordres stadig av skrikende måker og flaksende ender, samt en skoleklasse på tur litt for nært location. Flere joggere må snu ved politisperringene.

Likfunn ved vannet Scenen starter med at en tilfeldig forbipasserende (spilt av Eirik Junge Eliassen) finner den unge studenten Lise Beck død i vannet. Hun har vært savnet i flere dager. En av studievenninnene hennes forsvinner noen dager seinere, og snart er etterforskerne Aslak Eira og Kine Berger på sporet av en seriemorder.

FØRSTE JOBB: Lena Kristin Ellingsen har med sønnen Ivan (10 uker) til Tromsø Tromsø. Hun fikk rollen mens hun lå på fødestua. Foto: Ingun A. Mæhlum
FØRSTE JOBB: Lena Kristin Ellingsen har med sønnen Ivan (10 uker) til Tromsø Tromsø. Hun fikk rollen mens hun lå på fødestua. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Jakten bringer dem etter hvert nordover i fylket, til Lyngen og Storfjord, til røff nordnorsk natur. Resten av filmen spilles inn på FilmCamp i Målselv. Hovedrolleinnehaver Stig Henrik Hoff er, som Aslak Eira, født og oppvokst i Finnmark, og har hentet fram sin barndoms dialekt for rollen. Han skal også snakke samisk i filmen.

-Jeg er ikke samisk så vidt jeg vet, men det er mye i Aslak Eira jeg kan kjenne meg igjen i. Jeg vil ikke kalle det overtro, men i dag er folk så redd for alt som ikke er konkret. Aslak er en mann som er i kontakt med sin egen sjel, og i tett kontakt med naturen — men også det som er mellom himmel og jord. Han har en sterk intuisjon som han bruker også i jobben, til manges irritasjon, sier Stig Henrik Hoff, som er glad for å få jobbe med regissør Nils Gaup igjen.

Han håper filmen kan bidra til å åpne noen dører og rive ned noen fordommer.
- Fremmedfrykt går begge veier. Da jeg prøvde å få sydd meg samekofte fikk jeg beskjed om at det ikke gikk an fordi jeg ikke var same, sier Hoff.

Han ønsker å framstille alenefaren Aslak Eira som en moderne og kompleks mann anno 2013, og er glad for å spille en rolle som ikke bare er macho.
Altaaktivist I Thørrings bøker er Aslak Eira tidligere sameaktivist under Altakonflikten på 70-tallet, og hans historie og bakgrunn er en viktig del av «Glassdukkene». Regissør Nils Gaup (58), kjent for filmer som «Veiviseren» og «Kautokeino-opprøret», er selv samisk, men sier at for ham var det historien som var avgjørende for at han ville filme Thørrings bøker.

-Historien har mange fine undertoner, og jeg synes det var spennende at handlingen foregår i Tromsø hvor det er veldig filmatisk. At hovedpersonen er samisk er selvsagt interessant, men jeg er mer opptatt av at han er en vanlig fyr med en vanlig jobb, som tilfeldigvis er same — uten at han går rundt i samekofte. Det er både spennende og politisk ukorrekt, og kan nok provosere på mange måter, mener Gaup, uten at han er redd for det.

TRILOGI: Filmregissør Nils Gaup skal etter planen lage tre filmer om Aslak Eira, basert på Jorun Thørrings bøker. Foto: Ingun A. Mæhlum
TRILOGI: Filmregissør Nils Gaup skal etter planen lage tre filmer om Aslak Eira, basert på Jorun Thørrings bøker. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

I «Glassdukkene» forsvinner den unge studenten Lise Beck etter en tur på byen. Hun blir funnet død i Prestvannet. Noen dager seinere forsvinner en av studievenninnene hennes, og jakten på en morder er i gang. Den ferske politibetjenten Kine Berger er akkurat flyttet til Tromsø, og får sin første drapssak i fanget som Eiras makker.

Fikk rollen på fødestua Lena Kristin Ellingsen (32) fikk rollen mens hun lå på sykehuset for å føde sønnen Ivan (10 uker).

-Jeg var på prøvefilming tre dager før fødselen, og fikk telefon om at jeg hadde fått rollen mens jeg lå på sykehuset med rier. Det var nok ikke det jeg tenkte mest på i øyeblikket, men jeg er veldig glad for rollen. Hvem sier nei til å spille politietterforsker — i Nord-Norge og mot denne gjengen, sier Lena Kristin Ellingsen, som også snakker sin opprinnelige nordlandsdialekt i filmen.

LIKFUINN: Den unge studenten Lise Beck, spilt av Nina Yndis Sneve, blir funnet drept ved Prestvannet i Tromsø. Her klargjøres liket til filmopptak. Foto: Ingun A. Mæhlum
LIKFUINN: Den unge studenten Lise Beck, spilt av Nina Yndis Sneve, blir funnet drept ved Prestvannet i Tromsø. Her klargjøres liket til filmopptak. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

- Det fantastiske miljøet gjør at filmen skiller seg ut fra andre krimfilmer. Det nordnorske bakteppet gir en ekstra dimensjon. Og for meg er det veldig deilig å få bruke min egen dialekt, man både tenker og føler best på sitt eget språk.

Hun beskriver sin rollefigur som ekstremt ambisiøs.

NORDLENDINGER: Både Lena Kristin Ellingsen og Stig Henrik Hoff har nordnorsk bakgrunn. Her med Nils Gaup (t.v) og skuespiller Eirik Junge Eliassen til høyre. Foto: Ingun A. Mæhlum
NORDLENDINGER: Både Lena Kristin Ellingsen og Stig Henrik Hoff har nordnorsk bakgrunn. Her med Nils Gaup (t.v) og skuespiller Eirik Junge Eliassen til høyre. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

-Kine Berger er ganske fersk i gamet i forhold til Aslak Eira, men hun er ung og ambisiøs. Hun vil opp og fram, og det på kort tid, sier Ellingsen.

Mens hun filmer likfunnet på Prestvannet er sønnen på hotellet sammen med søsteren hennes. Når filmteamet flytter seg til FilmCamp blir kjæresten Trond Fausa Aurvåg med nordover.

Minner om Ålesund-drapet Filmingen av «Glassdukkene» startet samme dag som en mann ble pågrepet for drapet på Anja Weløy Aarseth i Ålesund. Hun ble funnet drept i et populært friluftsområde, og saken har flere paralleller til handlingen i «Glassdukkene»

SMINKER LIKET: Nina Yndis Sneve sminkes som den drepte studenten Lise Beck.  Foto: Ingun A. Mæhlum
SMINKER LIKET: Nina Yndis Sneve sminkes som den drepte studenten Lise Beck. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

-Anja-saken er en veldig skummel parallell som gjør historien ekstra reell. Det var ubehagelig å starte filminga like etter det som skjedde der, sier Ellingsen.

FANT LIKET:  Eirik Junge Eliassen spiller en tilfeldig forbipasserende som finner ei død jente i vannet. Foto: Ingun A. Mæhlum
FANT LIKET: Eirik Junge Eliassen spiller en tilfeldig forbipasserende som finner ei død jente i vannet. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer