KAMPKLAR: Donald Trump sier at han ikke skyr noen midler, så lenge de er innenfor loven, med Twitter. Video: AP Vis mer

Fikk satiretegning fjernet

Teamet til Donald Trump skal ha tatt grep mot den kjente illustratøren Nick Anderson.

Publisert

- Donald Trump er en barnslig wannabe-autoritær, sier den kjente avistegneren i The Washington Post, Nick Anderson, til The Guardian.

- Han er en hykler som klager over at ytringsfriheten hans innskrenkes på Twitter, samtidig som han aktivt undergraver andres ytringsfrihet, raser Anderson.

Fjernet tegning

Bakgrunnen for tiraden er at Anderson for noen uker siden lastet opp en bitende satiretegning av USA-president Donald Trump på nettbutikken han disponerer hos Redbubble.

SKAPTE BRÅK: Nick Andersons satiretegning «The Trump Cult». Illustrasjon: Nick Anderson
SKAPTE BRÅK: Nick Andersons satiretegning «The Trump Cult». Illustrasjon: Nick Anderson Vis mer

Tegningen «The Trump Cult» gjør blant annet narr av presidentens uttalelser om at inntak av rensemidler kunne hjelpe mot coronaviruset. Den har også referanser til malariamedisinen Trump har gått på den siste tida, samt det berømte uttrykket «drink the Kool Aid», som stammer fra Jonestown-massakren.

Gikk til aksjon

Dette likte gjengen som jobber med å få Trump gjenvalgt svært dårlig. Anderson hevder at de, under påskudd om at tegningens røde MAGA-capser bryter med Trump-kampanjens opphavsrett, fikk tegningen rapportert, noe som resulterte i at Redbubble fjernet produktet.

Det fikk Anderson og flere ytringsfrihetsorganisasjoner til å se rødt. De kjempet mot avgjørelsen, og for to dager siden la Redbubble seg flat, beklaget og informerte om at «The Trump Cult» var «tilbake i hyllene».

- Borte på rekordtid

Anderson uttaler at han er godt fornøyd med avgjørelsen til Redbubble, men sier også at han er bekymret. Ifølge illustratøren tok det under 24 timer fra han lastet opp satirestripen til den var borte.

- Jeg tviler på at noen i det hele tatt rakk å se tegningen i nettbutikken. Dette antyder at Trump-kampanjen har et system som skanner nettet for materiale de ikke liker. Hvis dette skjedde med meg så raskt, har det mest sannsynlig skjedd med andre. Hvor mye innhold er fjernet på denne måten på Redbubble og på andre nettsteder, spør Anderson.

Trump raser

Krangelen om tegneserien til Anderson føyer seg inn i den opphetede debatten rundt Trump de siste dagene. Nylig flagget Twitter flere av presidentens Twitter-meldinger.

Blant disse er en Twitter-melding hvor Donald Trump kritiserte et valgsystem hvor man kan stemme per post. Denne meldingen ble flagget som «usann».

Dette har fått president Trump til å steile. Torsdag kveld ble det kjent at han har undertegnet en presidentordre som åpner for endringer i en lov som beskyttet sosiale medier.

- Vi har fått nok

Trump, som selv er storbruker av Twitter, har lenge hevdet at selskaper som Twitter og Facebook er forutinntatt mot konservative stemmer i sosiale medier ved å faktasjekke dem eller slette innleggene deres.

- Vi har fått nok, sa Trump under signering og la til at presidentordren vil ivareta ytringsfriheten.

Samtidig gjorde han det klart at han hadde stengt Twitter dersom han kunne gjøre det lovlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer