Fikk slett kritikk - tjener fett

Selv med lunkne anmeldelser har Ari Behns «Bakgård» solgt 55000. Verre er det for en del av forfatterne som er blitt skamrost av kritikerne i høst.

Ari Behns «Bakgård» selger bra. Redaktør i Kolon forlag, Torleiv Grue, oppgir aldri opplagstall i annonser. Likevel sier han til Dagbladet at boka, som bare har vært i salg i litt over en måned, nesten har solgt ut opplaget på 20000. Nytt opplag er underveis. I tillegg kommer bokklubbsalg på 35000. Ifølge Kapital betyr et salg av 50000 bøker en inntekt for Ari på 1250000 kroner.

- Jeg reagerer på oppslagene om at bare 2 av 10 ville kjøpe Behns bok i Bokklubben Nye Bøker. Dette er helt vanlig salg, sier redaktør Tuva Ørbeck Sørheim.
Andre bøker som gjør det bra i høst, er Lars Saabye Christensens «Maskeblomstfamilien» med et opplag på 26000 og Anne Holts «Sannheten bortenfor», med 21000 i opplag. Eva Jolys «Er det en slik verden vi vil ha?» og Jo Nesbøs «Marekors», er begge trykt i opplag på 35000.

En konkurransesituasjon

Forlagene oppgir gjerne opplagstall. Salgstallene er derimot hemmelig. Hvorfor?
- Det mest banale svaret er at sånn har det alltid vært, sier informasjonsrådgiver Even Råkil i Aschehoug forlag. - Et bedre svar er selvsagt at dette er konkurransefiendtlig informasjon, som det ville være naivt og ustrategisk å gå ut med midt i den mest hektiske salgstida for norske bøker. Dessuten er salgstall det som er gått ut til butikk, vi vet ikke hva de ulike bokhandlene til enhver tid har solgt, det gir salgstall begrenset verdi. I tillegg kan det hende at enkelte forfattere ville synes det var dumt å stå fram med et svakt salg. Uansett vil det være uaktuelt å gå ut med tall uten å ha konsultert forfatter først, sier Råkil.

Skjevt bilde

Cappelen vil heller ikke ut med salgstall, bortsett fra på Åsne Seierstads siste bok «Hundre og én dag», fordi den er så atypisk.

Ifølge informasjonssjef Ingunn Lindborg har den straks passert et salg på 20000. Boka har vært i salg siden 8.oktober.

- Tidligere oppga Cappelen salgstall, men det skapte et skjevt bilde fordi de andre forlagene bare oppga opplagstall. Derfor valgte også vi å følge de andre forlagene, sier Inger Skarre ved informasjonsavdelingen i Cappelen.

Lunkent salg

Debutanten Jon Øystein Flinks «Ole-Kristian Oksrød» og Selma Lønning Aarøs «Vill ni åka mera?», som begge er blitt utropt til litterære sensasjoner i høst, har opplagstall på henholdsvis 3300 og 3500.

Også Carl Frode Tillers «Bipersonar» høstet strålende anmeldelser. Likevel viser opplagstallene, som inkluderer 1000 eksemplarer til innkjøpsordningen, at disse bøkene selger oppsiktsvekkende mindre enn bestselgerne. Tillers bok kommer i et opplag på 2700. Bragepris-vinner Inger Elisabeth Hansens «Trask» har et opplag på 1900. Nytt opplag på 500 eksemplarer er underveis. Det står i sterk kontrast til Anne Karin Elstads «Odel», som er trykt i 40000, men som har fått til dels lunkne anmeldelser.

GODT SALG: Leserne svikter ikke Ari Behn. Oppslag om at Aris bok selger dårlig, stemmer ikke med salgstall Dagbladet har fått. Behns opptreden hos Anne Grosvold i «Bokbadet» har sikkert ikke virket negativt på salgstallene.