R. Kelly

Fikk sparken etter seriebombe. Slik er de rystende historiene

Fortsatt tyst fra R. Kelly.

UTE I HARDT VÆR: Dokumentaren «Surviving R. Kelly» er et regelrett karakterdrap på artisten, og mange reagerer sterkt etter å ha sett serien. Foto: NTB Scanpix
UTE I HARDT VÆR: Dokumentaren «Surviving R. Kelly» er et regelrett karakterdrap på artisten, og mange reagerer sterkt etter å ha sett serien. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fredag ble det kjent at plateselskapet RCA, som igjen er eid av Sony Music, sparket sangeren Robert «R. Kelly» Kelly (52). Presset mot plateselskapet har vært massivt etter at dokumentarserien «Surviving R. Kelly» har rettet søkelyset mot sangerens lyssky privat- og seksualliv.

Artisten uttaler seg ikke i serien, som hadde premiere rett over nyttår i USA, men teamet bak opplyser i programmet om at R. Kelly kategorisk nekter for alle beskyldninger mot ham.

- Finansierer livsstilen

Reaksjonene er sterke i sosiale medier, hvor emneknaggen #muterkelly brukes til å formidle kommentarer. Kellys forsøk på nye poster om musikkaktiviteter på sosiale medier, kveles av kommentarer fra tusenvis som fordømmer ham.

Han kalles både monster og pedofil, men har hittil holdt helt tyst om livsstilen som eksponeres i «Surviving R. Kelly». Mange boikotter nå musikken.

- Folk mener at det finnes et skille mellom musikken og mannen, men å strømme musikken finansierer mishandlingslivsstilen, forteller barn at moral ikke gjelder som rik og berømt og forsterker Kellys egenoppfatning om at han kan gjøre som han vil, skriver en på twitter.

Etter premieren på «Surviving R. Kelly» har en lang rekke artister, deriblant rapperen Chance the Rapper og Lady Gaga, trukket musikk de har laget med Kelly eller beklaget samarbeidet.

- Kvinnemishandler

Faren til artistene til Beyoncé og Solange Knowles, Mathew Knowles, forteller ifølge Metro at ryktet Kelly hadde i musikkindustrien på 90-tallet påvirket beslutningen om at jentene, da rundt 16 år gamle, og seinere supergruppa Destiny's Child ikke fikk samarbeide musikalsk med Kelly.

PROTESTER: Utenfor hovedkvarteret til Sony Music i New York protesterte mange under parolen #muterkelly. Foto: NTB Scanpix
PROTESTER: Utenfor hovedkvarteret til Sony Music i New York protesterte mange under parolen #muterkelly. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Førstehåndsberetninger, politietterforskning og rettsdokumenter er noen av kildene som brukes til å tegne en tidslinje av påstått seksuell, psykisk og fysisk mishandling av afroamerikanske kvinner under 18 år, skriver Los Angeles Times.

Dagbladet har sett dokumentarserien. I det avslørende programmet står en rekke kvinner fram som angivelige ofre for mishandling, seksuelle overgrep og psykisk terror fra R. Kelly gjennom to tiår. Jenter langt nedi i tenåra skal ha vært en del av artistens harem, hvor de levde under ekstremt kontrollerende forhold. Andre var i 20- og 30-åra.

Viser oppveksten

Felles for de fleste, er at Kelly kom med lovnader om å oppfylle musikkdrømmen til jentene. Men kvinnene forteller at de i stedet havnet i en lukket tilværelse ved eiendommene til Kelly, hvor de ble brutt ned psykisk, og om degraderende seksuell aktivitet som filmes av Kelly.

Dokumentaren tar for seg hele livet hans, blant annet oppveksten i Chigago, krevende lese- og skrivevansker, framvekst av musikk- og sangtalent, første smak på suksess, giftermålet med tenårings-sangeren Aaliyah (15), hvor en betrodd ansatt av Kelly står fram og forteller at han forfalsket alderen hennes på ekteskapsbeviset, og rettssaken mot Kelly, hvor han var tiltalt for besittelse av en rekke tilfeller av overgrepsmateriale som involverer barn. Han ble til slutt frikjent.

I en lekket sex-video som sirkulerer på nettet, og som ble grunnlaget for barnepornorettssaken i 2008, skal jenta Kelly angivelig har sex med være 14 år gammel på det tidspunktet. Artisten nekter for at det er han som er med i videoen, som blant annet viser at jenta blir urinert på.

Eks-kona rømte

Kellys egen bror står fram og forteller om angivelige overgrep de opplevde i barndommen. I tillegg står R. Kellys eks-kone, Andrea Kelly, som han har flere barn med, fram og forteller om terrorregimet hun måtte leve med på hjemmebane. Den psykiske mishandlingen varte i mange år før hun endelig klarte å rømme, forteller hun. Blant annet hevder at hun måtte hun spørre om tillatelse til å spise.

I dokumentaren følger man også moren til en ung jente som til slutt brøt med familien for å være med R. Kelly. Moren oppsøker datteren i Los Angeles, hvor hun overbeviser henne om å bli med henne hjem til familien etter langt over ett år uten kontakt. Dette skjedde i fjor. Kelly skal fortsatt ha flere jenter boende hos seg i eiendommene han disponerer i Chigago og Atlanta, ifølge dokumentaren.