Fikk stjernene til å betale for seg hver gang de sa «fuck»

Oscar-nominerte Hailee Steinfeld (14) om hvordan det var å være mindreårig på settet.

FJORTEN ÅR OG OSCAR-NOMINERT: Dagbladet møtte Hailee Steinfeld (14), som er blitt Oscar-nominert for innsatsen i Coen-brødrenes western «True Grit». Men de fleste av brødrenes filmer har ikke Steinfeld sett — fordi de har attenårsgrense. Foto: Scanpix.
FJORTEN ÅR OG OSCAR-NOMINERT: Dagbladet møtte Hailee Steinfeld (14), som er blitt Oscar-nominert for innsatsen i Coen-brødrenes western «True Grit». Men de fleste av brødrenes filmer har ikke Steinfeld sett — fordi de har attenårsgrense. Foto: Scanpix.Vis mer

Etter premieren på westernfilmen «True Grit» er Hailee Steinfeld (14) kritikerrost og Oscar-nominert. I tillegg er hun blitt en gjenganger på den røde løperen.

Men under innspillingen måtte moren hennes være til stede til enhver tid, fordi den unge stjernen er mindreårig.

- Men det var bare hyggelig, sier Steinfeld når Dagbladet møter henne på Hotel de Rome i Berlin. - Hun blir bare nervøs når hun merker at jeg er ukomfortabel. Og jeg hadde det fint.

Bøter for banning Men på et punkt la Mamma Steinfeld ned veto.

- De andre skuespillerne bannet hele tiden, forteller Steinfeld. - De glemte at jeg var tretten år på den tiden. Mamma ville ikke at jeg skulle ta etter dem.

Så Steinfeld begynte å bøtelegge medspillerne, stjernene Jeff Bridges, Matt Damon og Joshn Brolin. De måtte betale henne fem dollar for hver gang de sa «fuck», og én dollar for andre stygge ord.

- Og så krevde de femti cent av meg hver gang jeg sa en typisk tenåringsting som «like», sier Steinfeld. - Jeff Bridges var topp. Han har tre døtre selv, og fikk meg til å føle at jeg var en fjerde datter for ham. Og så er han egentlig et stort barn selv.

Oscar-nominert I morgen skal fjortenåringen delta på Oscar-utdelingen som én av fem nominerte i kategorien «Beste kvinnelige birolle».

- Det er utrolig, sier Steinfeld. - For ett år siden visste jeg ikke en gang om jeg hadde fått rollen. Nå får jeg være en del av dette, etter å ha spilt inn én eneste film. Det er en slik ære.

Etter offentliggjøringen av Oscar-nominasjonene har flere kommentatorer kritisert at Steinfeld er nominert for beste birolle, siden Mattie egentlig er hovedpersonen i «True Grit», og ment det må skyldes et spill fra filmstudioet, som trolig regnet med at sjansene var større for å få en nominasjon i birollekategorien.

Dét vil ikke Steinfeld kommentere.

- Jeg har ingenting å si om det. Jeg er bare så lykkelig over å være akkurat der jeg er.
- Godt budskap Steinfeld er sprudlende og pratsom i møte med den nye oppmerksomheten. Selvtilliten var noe av det hun kjente igjen i rollen som den initiativrike Mattie, som reiser ut for å hevne drapet på faren sin.

- Foreldrene mine oppdro meg og broren min til å ha tro på oss selv, til å holde ryggen rak og haken høyt, sier Steinfeld.

- Noe av det jeg lærte gjennom arbeidet med «True Grit», var hvor lett kvinner, og særlig unge kvinner, ble avvist og oversett på den tiden. Noe av det jeg elsker ved Mattie er at hun er selvhevdende, hun har et mål, og at hun ikke gir seg. Det er et godt budskap til kvinner i alle aldre, men særlig til unge kvinner.
Foreldrene leser alt Nå strømmer manusene inn.

- Men jeg har ikke hastverk. Jeg vil ha tid til å nyte det som skjer akkurat nå, sier Steinfeld og legger til: - Dessuten får jeg manusene først etter at agenten min og begge foreldrene mine har lest dem. De sørger for at det vi vurderer, er passende for alderen min. Ingenting har forandret seg hjemme, jeg må gjøre lekser og rydde rommet mitt, akkurat som før.

Og spørsmålet om hvilken av de andre filmene til Coen-brødrene, som har laget «True Grit», hun liker best, er vanskelig for deres nye stjerneskudd å svare på.

- De fleste har jeg ikke sett, for de har attenårsgrense. Men jeg likte «Arizona junior».