Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fikk utsatt «Independence Day 2» for å spille Othello i Bergen

Bill Pullman tente straks på ideen da Stein Winge foreslo at han skulle komme til Bergen.

FLYTTER TIL BERGEN: Hollywood-stjerna Bill Pullman kommer til Bergen for å spille Othello i kameraten Stein Winges oppsetning neste år. Foto: AP/NTB Scanpix
FLYTTER TIL BERGEN: Hollywood-stjerna Bill Pullman kommer til Bergen for å spille Othello i kameraten Stein Winges oppsetning neste år. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det kjent at Hollywood-stjerna Bill Pullman (60), kjent fra filmer som «Independence Day», «Lost  Highway» og «Mens du sov» kommer til Bergen i vinter for å spille Othello i Stein Winges oppsetning av Shakespeares klassiker. Den norske regissøren og den amerikanske skuespilleren har vært venner en årrekke.

- Vi er gamle venner fra den tida jeg jobbet i L.A., og han spilte Barabbas i min oppsetning av Ghelderodes stykke på åttitallet. Vi hadde det jævlig morsomt sammen. Dette var før han ble filmskuespiller, men plutselig en kveld kom Mel Brooks og kona for å se stykket. Like etter fikk Bill hovedrollen i Brooks film «Spaceballs». Da gikk han fra å kjøre en vrak av en bil til å komme på jobb i limousin, sier Stein Winge til Dagbladet og ler.

Inspirert av «Lilyhammer» Han har holdt kontakt med Pullman i 30 år, og før jul i fjor var Winge og kona over i USA for å feire Pullmanns 60-årsdag. Midt på Times Square fikk de øye på en reklameplakat for norske «Lilyhammer», og det var da ideen dukket opp i stein Winges hode:

- I «Lilyhammer» snakker de jo både norsk og engelsk, og har vist at det går an. Dermed sa jeg til Bill:
- Du vil jo aldri kunne spille Othello i USA som hvit skuespiller, så hva med å komme til Norge for å gjøre det? Han tente på ideen med en gang, kjøpte boka og leste stykket. På Den Nationale Scene trodde de jeg tullet, sier Winge.
men i desember flytter den amerikanske skuespilleren til Bergen for å starte prøvene sammen med sin gamle venn.

Utsatte storfilm - Det morsomme er at han måtte utsette den kommende del to av Independence Day
for å kunne komme til Bergen. De kan jo ikke lage den uten presidenten, sier Stein Winge.
Det har vært mye spekulasjoner rundt en del to og tre av Independence Day fra 1996, men innspillingen starter sannsynligvis neste sommer, med forventet premiere i 2016.

- Nå har Bill gjort masse film i sommer for å ha råd til å komme til Bergen, sier Winge.

Han beskriver den amerikanske stjerna som en jordnær og pålitelig fyr, og gleder seg veldig til å jobbe med ham igjen.
Shakespeares Othello kretser rundt temaer som rase, sjalusi og fremmedhet, og den mauriske generalen Othello spilles i moderne tid ofte av svarte skuespillere

Omvendte roller - Jeg drømmer også om å sette opp stykket i New York, med Bill som en hvit Othello, og svarte skuespillere i alle de andre rollene, sier Winge, og forklarer at i den norske versjonen vil språket være et symbol for det fremmede.
Det betyr at Pullman - som har halvt norsk kone - må lære seg litt norsk for rollen.

Shakespeares Othello kretser rundt temaer som rase, sjalusi og fremmedhet, og den mauriske generalen Othello spilles i moderne tid ofte av svarte.

Med rollen som presidenten i «Independence Day» tok Pullman for alvor steget opp i filmskuespillergradene, og får 15-16 millioner per film ifølge Winge. Men slike summer kan han altså ikke forvente seg i Bergen.

- Haha, da måtte jo jeg fått samme betaling som instruktør. Nå har han jobbet på spreng med filming i sommer for å få råd til å jobbe i Bergen, sier Stein Winge.

Bill Pullman er kinoaktuell i Norge nå i september, i filmen «The Equalizer» med Denzel Washington i hovedrollen. Stein Winge er snart kinoaktuell selv, i rollen som hovedpersonens, spilt av Ane Dahl Torp, far i Bent Hamers «1001 gram». Den har verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i september.

VENNER: Stein Winge og Bill Pullman har vært venner i snart 30 år, og nå har Winge hentet vennen til Bergen. Foto: Anders Grønnberg
VENNER: Stein Winge og Bill Pullman har vært venner i snart 30 år, og nå har Winge hentet vennen til Bergen. Foto: Anders Grønnberg Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!