FEST: Høsten 2014 holdt beboere og ungdom i nabolaget narkofest på Vestlundveien ungdomssenter. Foto: PRIVAT.
Private bilder fra fest på Vestlundveien ungdomssenter
FEST: Høsten 2014 holdt beboere og ungdom i nabolaget narkofest på Vestlundveien ungdomssenter. Foto: PRIVAT. Private bilder fra fest på Vestlundveien ungdomssenterVis mer

Fiks systemet. Ikke lag et nytt

Regjeringen vil lage barnevernsinstitusjoner med begrensninger i bevegelsesfrihet. De finnes, men fungerer for dårlig.

Meninger

Regjeringen Solberg har i sin nye regjeringsplattform slått fast at de ønsker å utrede åpning av spesielle barneverninstitusjoner - med begrensninger i bevegelsesfriheten - for unge lovbrytere under 15 år. Det pussige er at en del barnevernsinstitusjoner i dag allerede har den muligheten, men at mange av dem ikke kjenner godt nok til verken dette eller andre deler av regelverket de er satt til å jobbe under.

Fylkesmannen hadde ifjor tilsyn med landets barneverninstitusjoner, og Dagbladets gjennomgang viser at det var lovbrudd ved 15 av 29 hittil undersøkte institusjoner. Parallelt med Fylkesmannens tilsyn har Bufdir hatt sin egen gjennomgang. Etter våre mange avsløringer om manglende kontroll ved institusjonen Vestlundveien ungdomssenter, beordret daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland gjennomgang av alle adferdsinstitusjoner i landet. Bufdir har nå gått gjennom 88 av 370 avdelinger - som omfatter samtlige der barnevernsbarn er plassert på tvang. Konklusjonen er at ingen driver uforsvarlig, men hos hele 28, 4 prosent av de undersøkte institusjonene har rapporten avdekket «risiko for uforsvarlig drift».

Det gjennomgående i kritikken er at det mangler struktur og rammer, ledelse og ansatte kjenner ikke rettighetforskriften - altså hva de ansatte har rett til og barna har krav på.

Det er vanskelig å tenke seg en mer krevende jobb enn det å skulle ta godt vare på de som har det aller vanskeligst i samfunnet vårt; barn, som familie og samfunn på mange måter har sviktet. Det blir ikke enklere av at de ansatte ikke kjenner metodikk og verktøy godt nok. Tvang og grensesetting er vanskelig, og det er helt ødeleggende hvis barn blir utsatt for behandling som krenker deres integritet. Klok grensesetting og tvang handler om slikt som inndragelse av telefon hvis det brukes til narkosalg, å hindre barn å oppsøke prostitusjonsmiljøer eller fotfølging dersom det er alvorlig risiko for at man kan være til skade for seg selv og andre.

Det virker dermed som om regjeringen bør konsentrere seg om å få virkemidlene de allerede har på plass, til å fungere skikkelig. Heller det, enn å utrede et system som sannsynligvis langt på vei vil være et duplikat av det barnevernsinstitusjoner allerede skal gjøre i dag, men som de ikke har ressurser og kunnskap nok til å følge opp. Regjeringen må fikse systemet, ikke lage et nytt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.