Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Fikset Putin brexit?

Boris Johnsons regjering har lenge forsøkt å tåkelegge spørsmålet.

PRESSET: Boris Johnson, Storbrittanias statsminister. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
PRESSET: Boris Johnson, Storbrittanias statsminister. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Vi vet at russisk etterretning prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget i november 2016, for at kandidaten de støttet, Donald Trump, skulle vinne. Bare måneder tidligere var det en folkeavstemning i Storbritannia om brexit, britenes utmelding av EU, som det russiske lederskapet hadde like stor interesse av, fordi de ville destabilisere EU. Hensikten – i USA som i Storbritannia – ville være å støtte aggressiv populisme for å delegitimere de etablerte demokratiene i den anglosaksiske verden. Men det som skjedde i USA – skjedde det også i Storbritannia?

Det får vi kanskje aldri svar på. En rapport offentliggjort denne uka fra det britiske parlamentets etterretningskomité konkluderer med at det er umulig å bevise. Men grunnen til at vi kanskje aldri får noe svar, er egnet til å få liberalt anlagte mennesker med demokratisk sinnelag til å reise bust. For etterretningskomiteen kommer i sin rapport med flere oppsiktsvekkende opplysninger. For det første så sier den at de som styrte landet – i hovedsak to konservative regjeringer – «unngikk å stille spørsmålet» om russisk påvirkning. For det andre så gjorde regjeringene ingen alvorlige framstøt for å kaste lys over påstandene, noe rapporten konkluderer med er «oppsiktsvekkende». Og for det tredje så har de konservative regjeringene unnlatt å starte etterforsking på grunn av «fravær av nysgjerrighet».

Når vi vet at statsminister Boris Johnson denne uka offentliggjorde rapporten bare etter sterkt press, og etter at den hadde ligget på hans og regjeringens bord i mer enn et halvt år, så reiser det mistanker om at noen har politiske motiver for å prøve å skyve mistankene om russisk påvirkning av brexit-avstemningen under teppet. Når vi i tillegg vet at Boris Johnson var brexit-generalen i det konservative partiet, som i 2016 ledet en stor minoritet i partiet, men som nå har tatt over partiet, og gjort regjeringen til et kabinett med brexit-aktivister, så lukter det ekstra ille.

Imens puster Johnson lettet ut over at ingen russisk påvirkning er påvist. Og i Moskva toer man sine hender, og minner om sin uskyld. Slik de gjorde etter drapet på Aleksandr Litvinenko i London i 2006, og gift-attentatet mot Sergej Skripal i Salisbury i 2018. Russiske etterretningsoperasjoner i vår del av verden er en trussel mot demokratiet. Og noen tar lettere på det enn andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!