HÅPET PÅ JA: Manageren til Bono (bildet) og U2 mente verden måtte se til Frankrike for å løse fildelingsproblemet. Nå har imidlertid landets myndigheter sagt nei til en ny lov som ville gitt musikk- og filmbransjen utvidede fullmakter for å ta piratene. FOTO: SCANPIX/AP
HÅPET PÅ JA: Manageren til Bono (bildet) og U2 mente verden måtte se til Frankrike for å løse fildelingsproblemet. Nå har imidlertid landets myndigheter sagt nei til en ny lov som ville gitt musikk- og filmbransjen utvidede fullmakter for å ta piratene. FOTO: SCANPIX/APVis mer

Fildelere feirer sjokkseier i Frankrike

Sa overraskende nei til ny lov.

(Dagbladet.no): Frankrikes president Nicolas Sarkozy har vært en av forgrunnsfigurene i den internasjonale kampen mot ulovlig fildeling. I dag skulle landets strenge nye lov for å bekjempe piratvirksomhet vedtas - en lov blant andre U2s manager håper skal inspirere myndigheter over hele verden.

Her ble det foreslått at underholdningsindustrien skal gis utvidede fullmakter for å finne fildelere, og at internettselskapene skal pålegges å stenge pirater ute fra nettet.

I formiddag skjedde imidlertid det som betegnes som et politisk kupp i Frankrike. Loven ble svært overraskende stemt ned med 21 mot 15 stemmer.

- Patetisk komedie
- Sosialistene, som stemte imot loven, sier dette er et konstitusjonelt mirakel. Det er lett å forstå hva de mener, sier stipendiat og Frankrike-ekspert Franck Orban til Dagbladet.no. 

Det er nemlig påskeferie i den franske nasjonalforsamlingen, og derfor var det ekstremt få representanter til stede når loven skulle opp for votering.

Sarkozys parti UMP har imidlertid flertall, og alle regnet derfor med at avstemningen ville være en ren formalitet.

Rett før det skulle stemmes troppet imidlertid 15 representanter fra sosialistpartiet opp i salen, og UMP rakk ikke å motmobilisere. I tillegg skiftet to representanter fra høyresiden side, i protest mot at brukere som får forbindelsen strupet må fortsette å betale regningene sine.

Dermed ble loven forkastet.

- En patetisk komedie, sier kulturminister Christine Albanel til Liberation.

Håper resten av verden følger
Loven - kalt «Création et Internet» - er regnet for å være en av verdens strengeste, sett med piratbriller. Å skaffe seg oversikt over pirattrafikken vil innebære en betyderlig overvåkning av nettet, noe teknologiaktivister har protestert kraftig mot.

Kritikerne mener franske politikere vil gi rettighetshavere rett til å bedrive politivirksomhet på nettet, og påpeker at det ikke alltid er dem som eier en internettilkobling som laster ned på en maskin.

For mange i musikk- og filmbransjen gir imidlertid deb franske loven håp om å få bekjempet piratene. U2s manager Paul McGuinness skrev nylig i en kronikk i The Guardian at resten av verden må følge Frankrikes eksempel.

- Loven er den riktige løsningen på et enormt problem. Det er en rettferdig og balansert løsning, og jeg mener den vil fungere i praksis, skrev McGuinness.

I forrige uke viste også regissør Steven Soderbergh til Frankrike som et lysende eksempel, under en høring i kongressen.

Vil ha omkamp
Sarkozy & co. kommer også helt sikkert til å ta omkamp om loven, og har allerede varslet at de vil ha en ny votering i løpet av kort tid.

- Teksten kommer igjen, og da kommer den til å bli vedtatt. At sosialistene kuppet avstemningen i dag, handler om at de har et politisk markeringsbehov og en generell følelse i Frankrike av at folks individuelle rettigheter er truet. UMP tok rett og slett dette litt for lett, sier Orban til Dagbladet.no.

Han mener det ikke er tilfeldig at det nettopp er i Frankrike en slik lov har kommet, fordi kunst og kultur er så viktig for landet.

Motstanderne av loven håper imidlertid at grunnlovsrådet i landet kommer til å stoppe loven, fordi de mener den har punkter som åpenbart er grunnlovsstridige.

-PATETISK: Frankrikes kulturminister Christine Albanel gikk på en smell. FOTO: SCANPIX/AFP
-PATETISK: Frankrikes kulturminister Christine Albanel gikk på en smell. FOTO: SCANPIX/AFP Vis mer