- Fildelere fornyer kapitalismen

Hva har musikkpirater, punkrock og Thomas Alva Edison felles?

EN GAMMEL HISTOIRE: Dagens musikkpirater er bare det siste i en lang rekke historiske eksempler på at nye teknologier og subkulturer utfordrer og forandrer kapitalismen og kulturindustrien, mener Matt Mason. Dagbladet.no har intervjuet forfatteren av boka «The Pirate's Dilemma: How Youth Culture Is Reinventing Capitalism». Foto: THEPIRATESDILEMMA.COM
EN GAMMEL HISTOIRE: Dagens musikkpirater er bare det siste i en lang rekke historiske eksempler på at nye teknologier og subkulturer utfordrer og forandrer kapitalismen og kulturindustrien, mener Matt Mason. Dagbladet.no har intervjuet forfatteren av boka «The Pirate's Dilemma: How Youth Culture Is Reinventing Capitalism». Foto: THEPIRATESDILEMMA.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «I tre år har dere YouTubere rappet fra oss, tatt titusenvis av videoene våre og lagt dem ut på YouTube. Men nå blir det andre boller. Det er på tide at vi tar saken i våre egne hender. Vi vet hvem du er, vi vet hvor du bor og vi kunne komme etter deg på måter som er for grusomme til å snakke om. Men ettersom vi er så ekstraordinært greie gutter, har vi funnet en bedre måte å ta igjen på: Vi har lansert vår egen Monty Python-kanal på YouTube.»

Slik presenterte humorlegendene i Monty Python sin nye kanal på verdens mest populære videodelingstjeneste, da den ble lansert forrige uke. På denne måten håper John Cleese og kompani å ta tilbake et minimum av kontroll med hvordan gruppas åndsverk konsumeres på nettet.

En gjeng aldersstegne britiske komikere er dermed havnet midt i et klassisk eksempel på det den tidligere DJen, redaktøren og journalisten Matt Mason kaller «piratenes dilemma»: Skal den etablerte kulturindustrien forsvare seg mot ukontrollert deling av åndsverk ved å bekjempe piratene, eller skal den konkurrere med dem ved ta i bruk piratenes egne metoder?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer