Fildelere kastes ut fra internett

Norsk platebransje jubler over omstridt dom.

(Dagbladet.no): I begynnelsen av februar falt en dom i dansk høyesterett som kan få store konsekvenser for internettleverandørene i Europa.

I en sak dansk platebransje har ført mot internett-leverandøren TDC, konkluderer retten med at danske leverandører heretter må stenge abonnementet hvis det brukes til å spre piratkopiert materiale.

- Dette virker veldig positivt for bransjen og vårt antipirat-arbeid, kommenterer Marte Thorsby, leder av platebransjens interesseorganisasjon IFPI til Dagbladet.no.

- Stort framskritt

Opp- og nedlasting av musikk og filmer er antatt å utgjøre en svært stor del av den totale internett-trafikken. Underholdningsbransjen har tidligere reagert fordi de mener leverandørene nekter å ta ansvar for den utbredte fildelingen.

-  Kan rettighetshavere og internett-leverandører bli enige om hvordan tilsvarende situasjoner skal  håndteres i Norge, vil vi slippe å kjøre en tilsvarende domstolsprosess her, uttaler Thorsby.

Hun understreker at de fleste internettleverandørene i Norge driver seriøst, men mener det er noe mangelfull kunnskap om hva som er leverandørens plikter i forhold til arbeidet med å stoppe piratvirksomheten.

- Vi er i disse dager sammen med filmindustrien (MPA og NVF) i Norge i ferd med å ta et initiativ overfor internettleverandørene for å etablere en nærmere dialog om disse

VIKTIG SEIER: Internettleverandører i Danmark må nå stenge brukerens abonnement ved mistanke om ulovlig fildeling. Det kan få konsekvenser for flere land. FOTO: SCANPIX/AP
VIKTIG SEIER: Internettleverandører i Danmark må nå stenge brukerens abonnement ved mistanke om ulovlig fildeling. Det kan få konsekvenser for flere land. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

spørsmålene.

Ingen konsekvenser

Norske nettleverandører mener at dommen ikke får noen konsekvenser for dem.

- Vi tar den foreløpig til etterretning. Slik vi ser det vil den foreløpig ikke få noen juridiske følger i det norske markedet, fordi dansk rett ikke har noen jurisdiksjon i Norge, skriver informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor i en e-post til Dagbladet.no.

Telenor uttaler at de av prinsipielle grunner ikke ønsker å overvåke sine kunders internettbruk, med unntak av et barnepornofilter de har satt opp for sine kunder.

- Vi mottar til stadighet henvendelser fra innholdsleverandører, særlig i USA, som ber oss foreta skritt overfor kunder de mener har lastet ned opphavsbeskyttet materiale. Vårt standardsvar er at da må de politianmelde forholdet. Telenor driver ikke med egen etterforskning overfor egne kunder, men vil selvfølgelig bistå politiet om de ber om hjelp i en slik etterforskning, skriver Johannessen.

Uante følger

TDC sier de ikke uten videre kommer til å etterkomme høyesteretts krav om automatisk å stenge internettforbindelsen ved mistanke om ulovlig fildeling.

- Avgjørelsen kan få store konsekvenser for den lovlige internett-trafikken hos for eksempel en bedrift, hvis en ansatt har brukt forbindelsen til deling av piratkopier, sier Per Rasmussen i TDC Privat til danske Computerworld.

Han mener underholdningsbransjen fortsatt må få en rettskjennelse før de går med på å utlevere personopplysninger eller kansellere et abonnement i Danmark.

- Det som ikke er så godt kjent blant leverandørene er at taushetsplikten kan oppheves overfor rettighetshaverne også uten at politiet trekkes inn. Igjen tror vi en nærmere dialog mellom leverandørene og rettighetshavere vil kunne bidra til å avklare hvordan vi innenfor rammen av gjeldende regler kan nå vårt felles mål om å fremme de lovlige og stanse de ulovlige virksomhetene, kommenterer Thorsby.

• I går offentliggjorde amerikansk filmbransje at de har klart å stoppe Razorback 2 - den største serveren i eDonkey-nettverket, som først og fremst brukes til å dele piratkopierte filmer og plater.  

TIL ETTERRETNING: Arild S. Johannessen i Telenor tar dommen i dansk høyesterett til etterretning.
FORNØYD: Marte Thorsby i IFPI.